Over de Mille Miglia hebben we het hier al vaker gehad. Dit jaar trok Matijs Jutte over de Alpen om het evenement voor u te beleven.

De ‘Mille’ Miglia moet je beleven! De meeste liefhebbers hebben erover gehoord en degenen die er geweest zijn kunnen het allemaal bevestigen: Nergens ter wereld vindt men zo’n uitgebreide collectie auto’s met racehistorie uit de originele 1000 Miglia periode. Ruim 450 automobielen die tijdens de originele 1000 Miglia van 1927 tot 1957 meegedaan zouden kunnen hebben krijgen op openbare wegen ruim 1600 km lang de sporen. Gedurende 2 hele en 2 halve dagen rijden ze door het schitterende decor van markante steden als Brescia, Parma, Rome, Mantova, Padua en Florence.

Dit jaar werd de negentigste verjaardag van de 1000 Miglia gevierd. Voor CineCars is de 1000 Miglia geen onbekende, net zo min als voor een groeiend contingent Nederlanders. Maar liefst 57 equipes uit Nederland dit jaar. Dat is toch gauw 13 procent van het deelnemersveld en daar komen dan nog alle volgers bij. Liefhebbers die met hun eigen, vaak Italiaanse, auto naar Italië afreizen om de karavaan in zijn geheel of gedeeltelijk te volgen. En dan is er nog het Ferrari Tribute, dat voorafgaand aan de echte 1000 Miglia tientallen, misschien wel meer dan honderd, moderne Ferrari’s dezelfde route laat verkennen om het publiek vast op te warmen.

Opwarmen was niet vaak nodig dit jaar, want het weer rond de 1000 Miglia was doorgaans goed. Behalve op de rit van Rome naar Parma op de vrijdag. Op de Abetonepas (ruim 1400 meter hoog) werd het niet warmer dan 8 graden en regende het vrijwel constant. Deelnemers in open wagens zaten vaak verkleumd achter het stuur te vechten tegen de elementen. De 1000 Miglia is echter ook toerisme, veel deelnemers genieten van de landschappen en stoppen voor foto’s of een snelle espresso. Het competitie-element latend voor wat het is. Een kop soep of koffie om weer op te warmen en weer verder, naar beneden door de vallei, richting Parma waar het avondmaal wacht. Of genieten in de zon van een mooi stadspleintje, de van historie doordrenkte gebouwen die natrillen van de ronkende motoren, met een Lambrusco en Piadine in de hand. Iedereen heeft zo zijn eigen manier om van de 1000 Miglia te genieten.

Naast het culinaire genot leert men er merken kennen als Siata, Osca, Stanga, Moretti en Cisitalia. Naast het mooiste wat Alfa Romeo, Ferrari, Mercedes en Bugatti hebben voortgebracht in die tijd. Veel van die namen klinken vaag bekend, maar hier, onder de Italiaanse zon, zijn ze weer springlevend. De foto’s spreken meer als duizend mijlen, dus genieten we nog lang na en wachten vol ongeduld op de volgende editie.
Matijs Jutte