Het verhaal van Guillermo Fierro en zijn vintage racemonster Het verhaal van Guillermo Fierro en zijn vintage racemonsterGuillermo Fierro is een Spaanse ondernemer en autocoureur en een begrip als het gaat om autoraces met klassiekers. De 56-jarige is al vele jaren een auto-liefhebber en doet nog steeds mee aan tal van races door heel Europa. Maar wat is er zo interessant aan racen waardoor Guillermo dat na al die jaren nog steeds graag doet? Wij spraken hem tijdens de 45e Oldtimer Grand Prix op de Nürburgring in Duitsland. Bekijk de video en lees verder voor meer.

Het verhaal van Guillermo Fierro en zijn vintage racemonster

Iconische auto voor een iconisch circuit

We ontmoetten Guillermo op misschien wel het meest iconische racecircuit ter wereld. “De Ring”, zoals het wordt genoemd, werd geopend in 1927 en heeft ontelbare iconische raceauto’s te gast gehad. Één daarvan is de Maserati 250F, een eenzitter raceauto uit de jaren ‘50 met een lage neus, lange motorkap, fraai gevormde staart en een gedurfde rode kleur. Fierro bezit een model uit 1956 en racet er nog vaak wedstrijden mee. Het is de eerste historische racewagen die hij ooit kocht en hij geeft toe een sterkere band met deze auto te hebben dan met welk ander voertuig in zijn collectie dan ook.

De motor van de auto zit voorin en het is een genot om er in te rijden als je weet hoe: “Je staat op het punt om de controle te verliezen, maar dat gebeurt niet en uiteindelijk ben je de auto de baas en dans je ermee”, verklaart de Spaanse coureur.

Het verhaal van Guillermo Fierro en zijn vintage racemonster

De inspiratie achter het eigendom

Guillermo kocht de Maserati 250F omdat hij er zo veel over had gehoord van voormalige coureurs. Die prezen de auto vanwege zijn unieke karakter. Hij herinnert zich: “Ik kocht hem omdat ik las over de coureurs van vroeger (…) die met deze auto hadden gereden en zeiden dat het hun favoriete auto was. Ik was erg benieuwd waarom dat was en de eerste keer dat ik in de auto reed, kwam ik daar achter.”

Het is net als een moeder

De relatie tussen Guillermo en de Maserati kan op zijn zachtst gezegd onconventioneel worden genoemd. Hij noemt de auto wel eens een zorgzame moeder. Hij zegt: “Het is zo’n progressieve auto, zo vergevingsgezind dat ze je veel leert en daarna voor je zorgt. Het is als een soort moeder.”

Het verhaal van Guillermo Fierro en zijn vintage racemonster

Het verhaal van Guillermo Fierro en zijn vintage racemonster

Wel of niet verkopen?

Naast de historische en financiële waarde van zijn Maserati 250F, racet Guillermo nog vaak wedstrijden met de auto. Op het circuit racen dwingt hem en zijn voertuig om hun grenzen te verleggen, waarbij ze schade aan zowel de auto als de bestuurder riskeren. Maar toch zou Fierro het favoriete stuk uit zijn collectie nooit verkopen: “Nee, nee, nee – ik ben me bewust van de marktwaarde van de auto, maar ik verkoop de auto niet, omdat ik dat helemaal niet wil”, zegt hij. In plaats daarvan heeft Guillermo andere plannen met de auto, zoals hij onthulde aan ons: “Ik denk dat ik haar in de toekomst aan mijn kinderen geef. Dat zou een zeer goede investering zijn. Dus de auto wil ik houden.” En dan voegt hij eraan toe: “Nee, je verkoopt je moeder niet. Voor geen goud.” Dat zouden wij ook niet doen.

Het verhaal van Guillermo Fierro en zijn vintage racemonster

Ben je geïnspireerd door Guillermo? Je kunt je oldtimercollectie beginnen of uitbreiden met behulp van de wekelijkse Oldtimerveilingen op Catawiki. En je kunt als verkoper op Catawiki ook geld verdienen met de verkoop van auto’s. Dit is heel eenvoudig: registreer je hier als verkoper.