Internet brengt mensen samen. Mensen zoals het team achter CineCars. Vandaag keren we terug naar het analoge tijdperk met een bezoek aan het Louwman museum.

Ze hebben ons uitgezwaaid, de mensen thuis. Zolang tot ze ons niet meer konden zien, we aan de einder verdwenen waren. Zelf keken we niet lang om, richtten we onze steven naar de horizon. Naar het doel van onze schoolreis. Een opwindende dag, vol nieuwe dingen en als kers op de appelmoes de speeltuin. Zo voelt het een beetje, wanneer de redactie van CineCars samentroept in de hal van het Louwman museum in Den Haag. Geen mailcontact, geen snelle berichtjes via Facebook, zelfs geen appje om na te vragen waar de laatkomers blijven. Vandaag is CineCars voor heel even een ouderwets groepje collega’s. Verzameld uit alle hoeken van het land om voor één dag samen te genieten van dit prestigieuze museum en elkaars gezelschap.

We zijn compleet, aandachtig luisteren we naar de korte geschiedenis van het museum, zoals deze ons door Ronald Kooyman, directeur van het museum, ter introductie wordt verteld. Hij neemt ons mee naar de indrukwekkende theaterzaal elders in het bijzondere door architect Michael Graves ontwerpen gebouw. Dan naar de bibliotheek, waar tientallen meters naslagwerken de werkplek van Mijnheer Louwman omkaderen. Indrukwekkend op zijn minst. Hier scheiden onze wegen, strijdt een drukke agenda om de aandacht en worden wij overgegeven in de capabele handen van gids Michel. Waren we al een beetje opgewonden over ons schoolreisje, nu kunnen we echt niet langer wachten om losgelaten te worden in dit walhalla voor de klassieke automobielliefhebber.

 

Acht volwassen kerels, sommige met nog volwassener fototoestellen in de aanslag. Zo verdwijnen we in een wereld die langzaam, via eeuwenoude rijtuigen en de eerste gemotoriseerde koetsjes, een beeld schetst van de ontwikkeling van de automobiel en daarmee de twintigste eeuw in het bijzonder. Natuurlijk kennen we het verhaal, geen van ons is novice in de wereld van de verbrandingsmotor, maar het is de manier waarop een en ander hier wordt gepresenteerd die het bijzonder maakt. Die ook de geharde liefhebber in vervoering weet te brengen. Het is de overdaad, niet louter in aantallen, die dit museum zo bijzonder maakt. Die deze ervaring onmiskenbaar uniek maakt. Natuurlijk, geen collectie is compleet, zelfs niet wanneer je door de oudste privé collectie van de wereld dwaalt. Maar toch, het Louwman museum is bijzonder. Door de setting, de aankleding, de overdaad en natuurlijk de vele unieke klassieke automobielen.

Het valt niet mee, we hebben ons voorgenomen foto’s te nemen van de redactieleden voor hun favoriete auto. De keus is te groot, het geheel te overdonderend, al zijn velen van ons hier niet voor het eerst. Aan het eind van een middag die om lijkt te zijn gevlogen, kost het moeite het pand te verlaten. Niet fysiek, dat begrijpt u, maar het is simpelweg lastig de deur dicht te trekken na het aanschouwen van zoveel moois. Zoveel indrukken, zoveel vragen, zoveel meningen. Dat is misschien wel wat die museum het beste doet van allemaal, het zet zijn bezoekers aan het denken. Over wat ze hebben mogen aanschouwen, maar meer nog, over wat ze hier niet hebben gezien.

Gelaten schuiven we een voor een terug in de bus. Iemand heeft nog snoepjes om uit te delen. Langzaam verstomt het geroezemoes. Tot we een bekende straat indraaien. ‘Jongens, allemaal onder de banken…’
Marc GF Zaan

 

[flickr_set id="72157692028665134"]