Regelgeving en weersomstandigheden houden de meeste klassiekers in de winter binnen. Gelukkig heeft CineCars nog wat fraaie plaatjes op de plank van het afgelopen zomerseizoen.

Nice people drive nice cars! Om die aardige mensen te vinden hoef je beslist niet altijd ver weg te gaan. Misschien vind je de aardigste mensen juist wel heel dichtbij, op een kleine plaatselijke show ver weg van alle commercie. Hier komen de mensen alleen voor het plezier, van het bekijken van klassiekers, van het showen van klassiekers en van het praten als liefhebbers onder elkaar.

De oldtimershow in Sassenheim in de bloembollenstreek is zo’n typisch door liefhebbers georganiseerd evenement. De show is zonder veel opsmuk gesitueerd op het grasveld van het park Rusthoff. Er wordt koffie en bier geserveerd en er staat een klein aantal foodtrucks. Geen grote VIP-tent voor de sponsoren, wel een rockabillybandje. Heerlijk eenvoudig en mede daardoor ook gratis te bezoeken. Aan good times hoeft er immers geen prijskaartje te hangen. Rond het door vrijwilligers bemande koffiehuis staan een groot aantal oldtimers, youngtimers, brommers, motoren en legervoertuigen opgesteld. De stortregen van de ochtend heeft de eigenaren er niet van weerhouden om hun trots en troetelkind hier neer te zetten. Sommigen halen nog snel een doekje over het koetswerk, want baby moet er immers wel op z’n best uitzien.

Een wandeling langs alle auto’s laat een grote variatie zien. Uiteraard heeft de organisatie van zo’n plaatselijk evenement niet de weelde een thema aan de show mee te kunnen geven of zelfs maar een selectie te maken. Dat is ook helemaal niet erg, integendeel. In beperking zit juist kracht, hier is voor elk wat wils en die veelzijdigheid maakt het interessant. Uiteraard trekt een Ferrari aandacht, maar waarom zou die specialer zijn dan een Morris Minor? Het gaat immers niet om de financiële waarde van de auto, het gaat om de passie die er in wordt gestopt! Een youngtimer Daimler staat te glimmen en een kleine Topolino doet z’n best daar niet voor onder te doen. We zien de Studebakers van Piet Nicola, die eerder al eens schitterde in een film en artikel op CineCars. Meneer van Dijk, gepensioneerd garagist uit Warmond, laat een prachtig gerestaureerde pre-war Renault zien. Hij vraagt of we het wonder van de Dynastart kennen, waarbij een dynamo even de functie van een startmotor krijgt. Natuurlijk moet dit even gedemonstreerd worden en staan we vol bewondering te luisteren naar de mooie loop van het vooroorlogs mechaniek.

Wanneer het Sassenheimse publiek massaal het park instroomt om te komen kijken zijn de eigenaren op hun best. Vol trots glimmen ze net zo hard als hun auto’s. Deze automobilisten hebben zichtbaar plezier in het feit dat hun hobby zo bewonderd wordt. Eigenlijk ook hartstikke logisch, gedeelde vreugd is dubbele vreugd. De bezoekers stellen geïnteresseerde vragen over hoe lang een restauratie duurde, of onderdelen nog verkrijgbaar zijn en steken hun bewondering niet onder stoelen of banken. Regelmatig hoor ik opmerkingen over de DKW van ome Frans of het plezier waarmee opa met die Fiat reed. Vooral de wat oudere bezoeker haalt herinneringen op en deelt die met iedereen die het horen wil.

Nee, voor echte autoliefde hoef je niet naar een grote show. Echte autoliefde beleef je net zo goed op een klein plaatselijk evenement zoals deze oldtimershow in Sassenheim. Het is immers niet alleen die mooie auto zelf, zonder mens is die auto niet meer dan een stuk mechaniek. Samen met die mens gaat het léven. Dat zien we in shows als deze volop. Reden genoeg om komend seizoen af en toe eens aan te wippen bij een van de vele lokale evenementen.
Martin Philippo