In het zonovergoten Portugese Leiria plaatst men de klassieke automobiel op een voetstuk. Hoogtepunt is het jaarlijkse Leiria on Wheels. CineCars blikt even terug, maar vooral vooruit.

Al een aantal jaren is de Portugese stad Leiria eind september het decor voor een uitgebreid klassiekerfeest. In 2016 kwamen meer dan vijfhonderd klassieke voertuigen, auto’s, motoren en fietsen bij elkaar in het plaatselijke sportstadion voor Leiria Sobre Rodas, Leiria on Wheels. Op het gras van het Dr. Magalhãs Pessoa stadion, waar normaal sporters zich het zweet op het aangezicht werken, stonden nu de mooiste klassiekers tentoongesteld. Buiten op het parkeerterrein was een slalom parcours uitgezet, waar 47 coureurs hun kunsten vertoonden. Voor de kinderen van Leiria was er een kartbaan aangelegd, waar maar liefst 157 kinderen het plezier van het rijden in een kart konden ervaren. En er was de Leiria’s Special Sprint, met naast de deelnemers zo’n 15.000 toeschouwers.

Wat goed is mag herhaald worden en daarom doet men het dit jaar nog eens dunnetjes over. Met meer nadruk op het programma, een nieuw parcours en internationale rallycoureurs. Thema dit jaar is dan ook de viering van de vijftigste verjaardag van de Rally van Portugal. Net als vorige jaren hoort ook nu weer een rondrit tot het programma. In Leiria kiest men dan niet alleen voor auto’s, maar ook voor een bonte optocht van scooters en fietsen. Zoals in veel Latijnse talen is het Portugees voor een scooter ook synoniem aan wesp. Het gezoem tijdens de komende toertocht zal dan ook weer niet te min zijn, wanneer de zwerm Vespa’s en aanverwanten haar rondje maakt.

Bezoekers aan het evenement kunnen zich naast het riante aanbod aan klassiekers en activiteiten ook vergapen aan moderner spul. Meer dan 50 bedrijven, autodealers, restaurateurs en verkopers van automobilia stellen auto’s ten toon. Ook een flink aantal Super Sport cars heeft beloofd aanwezig te zijn. De stad Leiria zet met dit evenement een groot uitroepteken achter haar naam en zichzelf hiermee behoorlijk op de kaart. En hoewel de website vooralsnog louter in het Portugees beschikbaar is, lijkt het ons een goed plan om het vast in de agenda te zetten: Leiria Sobre Rodas – Leiria on Wheels, van 21 tot 24 september 2017. Staat het er al in en lijkt het je leuk om jouw verhaal en foto’s via CineCars met de wereld te delen, ben je een ambitieuze Portugese reporter en wil je ons verrassen met een verslag uit eigen land, onze redactie staat altijd open voor suggesties! Wie neemt de uitdaging aan?
Martin Phillippo