Het Museo Ferruccio Lamborghini verhaalt over het levenspad van haar naamgever, zoals alleen een familiemuseum dat kan. Geen koel marketingverhaal, maar warme familiebanden.

Het is genoegzaam bekend dat de banden tussen de familie Lamborghini en de fabrieken waarmee ze wereldwijd de meeste faam verdienden al sinds de jaren zeventig verbroken zijn. Nadat in 1972 eerst de tractorendivisie wordt overgenomen door directe concurrent SAME, valt een jaar later ook het doek voor Automobili Lamborghini als familiebedrijf. De fabrieken en de merknaam worden overgenomen door Zwitserse investeerders. De familie Lamborghini blijft achter met een legendarische historie en de rechten op naam en beeldmerk. Voorwaar geen slechte deal.

Bevrijd van de zorgen rond zijn imperium verpand grondlegger Ferruccio Lamborghini zijn hart aan een wijnboerderij in Umbrië. In 1975, hetzelfde jaar waarin 28 jaar na haar broer Tonino zijn dochter Patrizia wordt geboren, produceert Lamborghini de eerste wijn. Het leven als grootindustrieel voorgoed achter zich latend. Het entrepreneurschap overdragend aan zijn zoon Tonino. Het is die zoon die zijn vader er van weet te overtuigen dat het familielegaat niet zomaar verloren mag gaan. Ferruccio, nooit een man van terugkijken geweest, gaat pas overstag wanneer hij wordt geconfronteerd met een perfect gerestaureerd exemplaar van één van zijn vroegste tractoren. Het zal het begin worden van een schitterende verzameling.

Hoewel het Museo Ferruccio Lamborghini rustig als een levenswerk gezien mag worden, is het zeker niet de voornaamste bezigheid van Tonino. Naast de boeken die hij schreef over leven en werk van zijn vader heeft hij, zoals gezegd, het entrepreneurschap van diezelfde vader met de paplepel binnen gekregen. Horloges, handtassen en mobiele telefoons, Lamborghini maakt ze allemaal. Maar ook tuingereedschap en, samen met motor racende zoon Ferruccio Jr. ontwikkelde, elektrische scooters behoren tot het assortiment. Zoals het een echt Italiaans industrieel betaamt weet Lamborghini zich van alle markten thuis. Zijn naam prijkt zelfs op de gevel van zijn eigen hotel in China. De naam Lamborghini betekent in het zakenlandschap nog steeds meer dan alleen tractoren en hypercars.

De zakenwereld is niet het enige Italiaanse landschap dat wordt opgefleurd door de naam Lamborghini. Eén van Tonino’s vier dochters, Elettra, is geen onbekende in de Italiaanse jetset. Met dezelfde flair als de beruchte hoteldochter Paris Hilton baant ze zich razendsnel een weg naar de top. TV en Instagram volgen haar op de voet, net als haar honderdduizenden volgers. Haar tante Patrizia ondertussen, heeft het wijnhuis van haar vader in Umbrië uitgebouwd tot een producent van vier hoogwaardige rode wijnen, die wereldwijd op de kaart staan. Tenuta Patrizia Lamborghini, zoek het maar eens op.

En zo is het cirkeltje rond, zijn we terug bij de grond die Ferruccio Lamborghini zelf zo graag bewerkte, bij het werk van de maestro zelf. Het leven en werk zoals dat door zijn nazaten zo treffend wordt verhaald in het museum dat zijn naam draagt. Het Museo Ferruccio Lamborghini in Bologna, waar alles van de eerste tractoren tot de supercars uit de vroege jaren zeventig broederlijk naast elkaar staan. Smalspoor tractoren naast de brede sloffen van de Miura. Dit is het ware verhaal van Ferruccio Lamborghini, fabrikant.
Marc GF Zaan