Magazine De Smaak van Italië neemt ons deze week mee langs drie wijnroutes ten zuiden van het Gardameer. Alle smaakpapillen op scherp!

We starten met de Strada del Vino Colli dei Longobardi, ten westen van het Gardameer. Populaire wijnen op deze route zijn Botticino en Capriano del Colle. Het warme microklimaat zorgt voor een mooie volle rode Bottoncinowijn, die vooral goed smaakt bij geroosterd vlees. De Capriano del Colle wordt geproduceerd op een vruchtbaar stuk kleigrond, dat de wijn, in combinatie met de vele zonuren en een fijne wind, zijn typische smaak geeft. De Capriano del Colle is echt een allemansvriend, hij past bij vrijwel elk gerecht. De route zelf is te herkennen aan het weerhaantje, dat ooit boven op de San Faustino-kerk in Brescia prijkte, de grootste stad op de route. Brescia is bovendien met zijn mooie historische centrum een erg leuke stop. Datzelfde geldt voor Montichiari, een charmant dorp met een enorm negentiende-eeuws kasteel, dat ondanks zijn relatief jonge leeftijd toch middeleeuws oogt. De eigenaar had een fascinatie voor geschiedenis, vandaar dat je in het castello details tegenkomt die helemaal niet in de negentiende eeuw passen. Gaten in de muren om de vijand te bestoken met kokende olie of stenen, of kleurrijke muurschilderingen in verschillende historische stijlen. Maar ook moderne snufjes, zoals de eerste telefoon in de regio. Naar wie er dan precies werd gebeld blijft een raadsel.

 

We hoeven niet onder stoelen of banken te steken dat het Gardameer niet bepaald een onontdekte parel is. Het meer is dan wel prachtig, maar dat vinden de ruim 23 miljoen bezoekers per jaar ook. Toch hoef je deze plek niet af te schrijven voor een culinaire reis zonder toeristenmenu’s. De Strada dei Vini e Sapori di Garda neemt je mee naar fijne, rustige plekken die ver van het toeristenparadijs lijken af te staan. De wijnroute loopt langs de west- en zuidoevers van het meer door de groene heuvels, een gebied dat het hele jaar door gekenmerkt wordt door een mild microklimaat. En dat proef je! Een verrassing voor ons was de bijzonder goede kaviaar uit wateren in de buurt. Aldus de man achter de lokale, kwalitatief hoogwaardige Cavisius Caviar is echte kaviaar afkomstig van de witte steur, een vis die wel honderd jaar kan worden en tot vierhonderd kilo kan wegen. Niet alleen de voedzame eitjes worden graag gegeten hier, ook de vis zelf is populair dankzij zijn zachte structuur en volle smaak. Voor wie kaviaar te prijzig of te uitgesproken van smaak is, zijn er genoeg andere lekkere vissoorten die in het meer gevangen worden en waar de restaurants wel raad mee weten. Zo zie je veel sardines, paling, karper en snoek op het menu staan.

De Franciacortastreek, onder het Lago d’Iseo, bestaat uit heuvels bedekt met wijngaarden, kleine dorpjes, middeleeuwse kastelen en zestiende-eeuwse villa’s. Hier wordt dé mousserende wijn van Italië gemaakt. De productiemethode van deze wijn is gebonden aan zeer strenge voorschriften. Er mogen alleen handgeplukte druiven van hoge kwaliteit worden gebruikt. De rijping is tenminste achttien maanden tot zelfs dertig voor de Millésime-wijnen (dat wil zeggen dat de druiven in de fles hetzelfde oogstjaar hebben) en zestig maanden voor de Riserva. De Strada del Vino Franciacorta loopt grofweg van Brescia naar het Lago d’Iseo en met ruim honderd wijnhuizen is dit een perfecte vakantieroute. Uiteraard leggen we ’m niet af zonder ook wat van de lokale keuken te proeven. Neem bijvoorbeeld de Grana Padano. Een harde kaas gemaakt van koemelk, die nogal eens verward wordt met Parmezaanse kaas. Het rijpingsproces van deze kaas vraagt, net als het vergisten van de Franciacortawijn, soms jaren geduld. Dit geduldig rijpen ontstond gedurende de roerige middeleeuwen, toen men een kaas wilde produceren die lang bewaard kon worden. Zo was er in tijden van rampspoed en oorlog in ieder geval altijd nog een lekker stuk kaas te vinden. Langs de route kun je vaak wijn-kaasproeverijen bijwonen, waar je verschillende Franciacorta’s drinkt vergezeld van jonge en oudere stukken Grana Padano. Een topcombinatie!

Lovere. Iseo lake. Italy