15802685140_6406c4c7a7_oEen mooi verhaal van Oscar,  19 jaar oud en rijdend in de 1e generatie MPV. De sympathie van de Fiat Multipla tovert een glimlach op z’n gezicht, net als bij vele anderen overigens.Bij gelegenheid wordt de auto gebruikt en vrolijk nagekeken door voorbijgangers.

In 1956 geïntroduceerd als de Fiat 600 Multipla. Een kleine praktische auto, handig ingericht om meer personen te vervoeren dan de gemiddelde en grotere middenklasser destijds. Met 6 personen in een auto waar de motor achterin ligt en de besturing voor de vooras ligt, is het relatief ruim vertoeven in deze “kleine” auto.  Vanwege deze eigenschappen werd de 600 Multipla ook veel gebruikt als Taxi. Met de extra banken er uit, ontstond een ruimte waar flink wat spullen mee getransporteerd kon worden. De veelzijdigheid en de vormgeving van deze auto, maken het tot een buitengewoon sympathieke verschijning met een hoog “knuffelgehalte”.

15802685390_b78f4ccf43_oOscar was vijf jaar toen de Fiat in familiebezit kwam en is er eigenlijk mee opgeroeid. Mooie ritten staan hem nog vers in het geheugen en een prijs op het in Nederland prestigieuze Concours d’Elegance Paleis het Loo in Apeldoorn werd opgehaald door de Fiat met 6 personen het podium op te rijden. Tegenwoordig rijdt Oscar in de Fiat, soms wat onwennig en zeker wanneer hij de  Multipla vergelijkt met een moderne auto met hedendaagse veiligheidseisen. Gordels zitten er niet in, evenals het ontbreken van enige vorm van kreukelzone. Al rijdend met zijn knie tegen de koplamppot, verschijnt weer de glimlach op zijn gezicht door de sympathie die de auto bij iedereen opwekt en de fijne herinneringen die hij heeft aan deze unieke Fiat.

15802565978_ccae112570_oIn Nederland is de auto een unieke verschijning. Hoewel er relatief veel geproduceerd zijn, zijn er vandaag de dag niet veel meer over jammer genoeg. Ook in Italië is de Fiat 600 Multipla een auto die wordt gezocht en gekocht door liefhebbers. Restaureren is lastiger dan de Fiat 600 waarop hij gebaseerd is en verkrijgen van onderdelen is niet eenvoudig.  Oscar zorgt dan ook keurig voor deze auto en hoopt dit stukje cultureel erfgoed nog lang in familiebezit te houden.

Dat hij nog maar lang mag terugzwaaien naar de mensen die hij met zijn Fiat 600 Multipla tijdens de ritjes passeert!

Dennis Rietveld