In Nederland is een Italiaanse klassieke auto vaak een beetje nukkig. Als een beeldschone vrouw die je opsluit in een nieuwbouwwijk in Nieuwegein.  Ze denkt “Wat doe ik hier in hemelsnaam? Dit kan niet de bedoeling zijn!” Met alle gevolgen van dien, vooral veel wederzijds onbegrip.

f8Dit gegeven deed een aantal Amsterdamse petrolheads -exact 12,5 jaar geleden- besluiten om www.italyherewe.com op te richten. Doelstelling: De bella’s dienden minimaal 1x per jaar richting het beloofde land  gestuurd te worden en, in ruil daarvoor, wilden we een flinke dosis genot terug. Jankende motoren, brullende uitlaten, gierende cardanassen, rokende remmen en urenlang puur genot. En dat bleek in de praktijk een succesformule. Een kleine greep uit den 12 jaar ouden doosch: o.a. bezoek aan de fabrieken van Abarth, Maserati, Riva, Lancia, Borrani, Fiat, Pagani en De Tomaso. En natuurlijk de musea van Ducati, Beretta, Panini, Stanguellini, Pininfarina en Alfa Romeo.

e60Elk jaar krijgt de Italy here we come-trip een andere naam en een bijbehorend logo. Het logo is altijd gebaseerd op het logo van een Italiaanse automerk (dit jaar Stanguellini) en de naam slaat meestal nergens op (dit jaar “Uomini Umoristici Uniti”). Na de trip alweer een aantal keer in successie rondom de Mille Miglia Storica te hebben georganiseerd was dit jaar de pas der passen aan de beurt: de Stelvio. Kenners weten dat het bezoek aan deze twee niet te combineren is. De Stelvio gaat pas open gaat als de MM-deelnemers alweer lang een breed thuis op de bank zitten. Deze, o.a. door Topgear gehypte, pas is maar liefst 2.758m hoog en 48 tornantes rijk. Heerlijk sturen voor de liefhebber dus. Om de beleving compleet te maken hebben we ‘m dit jaar zowel op de heen- als op de terugweg genomen. Wat een feest zeg!

m1Als thuisbasis kozen we voor de stad Bologna. Enerzijds vanwege de gunstige ligging, anderzijds staat deze stad bekend als dé culinaire hoofdstad van Italië. En dat hebben we geproefd! Een heerlijke en betaalbare stad met, mede dankzij de vele studenten, een geweldige sfeer. Naast het overvloedige eten het vele drinken (het was erg warm!) hebben we niet stilgezeten. We hebben onder andere het Autodromo di Modena onveilig gemaakt, inclusief een foto shoot. Het Tazio Nuvolari-museum in Mantova én het Lamborghini-museum in Sant’ Agata Bolognese bezocht. En een toonaangevend Italiaans wijnhuis bezocht. Toen zat de tijd, we gaan meestal 6 dagen, er helaas alweer op. Op de terugweg zijn we via Verona, het Gardameer, het Iseomeer en nog wat andere fraaie passen weer bij de Stelvio terecht gekomen.

c3Het is wel eens anders geweest, maar dit jaar hebben we alle deelnemende auto’s weer veilig in Paesi Bassi weten te krijgen. En als je dan, vlak nadat je in Nederland aangekomen, goed luistert naar het geluid dat je ‘bella’ na zo’n reis produceert dan weet je dat het goed was. Heel erg goed. De Italiaanse diva is weer een jaartje tevreden. Daar kan geen verwarmde stalling of goed georganiseerde clubdag tegenop.

www.italyherewe.com