flag_cinecars_englishConcours Loo 2016-314Het Concours d’élégance Paleis Het Loo is al sinds 1999 Nederlands meest toonaangevende klassiekerevenement. Ook voor deze 12e editie zijn de tuinen rondom het voormalige zomerhuis van de koninklijke familie opnieuw het schitterende decor voor de crème de la crème van de internationale oldtimerscene. Robbert Moree ging de sfeer opsnuiven.

Concours Loo 2016-128Was een concours lange tijd de plaats waar de happy few zich verzamelden om de mooiste raspaarden te showen en met elkaar te vergelijken, met de opkomst van de automobiel had men een ander speeltje gevonden om elkander de loef mee af te steken. De keurmeesters kregen niet langer Hackney’s of warmbloedige tuigpaarden voorgeschoteld, nee, nu waren het de nieuwste pronkstukken van bekende koetswerkvirtuozen die de show kwamen stelen. De hoogwaardige techniek van Bentley’s, Rolls Royce’s en Hispano Suiza’s bekleedt met de meest extravagante carrosserieën. Aan de voeten van de chauffeur deden tientallen mechanische paarden soms fluisterstil dan weer luid grommend hun werk. Paardenkracht was niet langer synoniem voor de prestaties van het snelste paard tijdens de steeplechase.

Concours Loo 2016-312De eerste jaren van de automobiele historie kenden een andere gewoonte die voortborduurde op het verleden. Fabrieken leverden chassis en motor en een koetsenbouwer zette daar een carrosserie op naar wens van de klant. Met die kunststukjes moest natuurlijk ergens kunnen worden gepronkt, het concours d’élégance was geboren. Europa kende vele van deze chique concours’ d’élégance, waarvan het concours van Villa d’Este misschien wel een van de bekendste is. Denkt u nu niet dat die koetsen voor de eeuwigheid op zo’n chassis werden geschroefd. Neen, de mode schreed voort, dus na een jaar of twee kon het zomaar gebeuren dat de eigenaar een nieuw modelletje op zijn chassis wilde. Met het nieuwe livrei kon men tenminste weer voor de dag komen. Dat de nieuwe carrosserie vaak werd vernoemd naar het concours waar het debuteerde spreekt dan ook bijna voor zich.

Concours Loo 2016-296

Concours Loo 2016-165Met de opkomst van de auto als massaproduct ging de traditie van de chique, vaak eenmalige koetswerken snel ten onder. Het concours d’élégance volgde dit trieste lot, tot het nieuw leven werd ingeblazen door de klassiekerscene. Prestigieuze concours’ zoals het wereldvermaarde Pebble Beach en het Nederlandse Paleis Het Loo zijn nu de plaats waar eigenaren en publiek samen kunnen genieten van de pronkstukken van weleer. Prachtige Lagonda’s, een merk dat dit jaar al 110 jaar tot de gevestigde namen behoort. Ook 100 jaar BMW is niet vergeten, nog de introductie van de Bugatti 57 nu 80 jaar geleden. De Ferrari Dino, de Renault 8 Gordini, de Alfa Romeo Giulia, de Gentlemen Sport Cars uit de jaren 50 – 60 & 70, allemaal kregen ze hun welverdiende plaatsje op de editie 2016 van het Concours d’élégance Paleis Het Loo.

Concours Loo 2016-258Winnaar van het concours werd een Ferrari Daytona prototype in een prachtige kleur grijs metallic. Het prototype heeft nog de neus van de Ferrari 275 en is daarmee werkelijk uniek in de wereld. Naast al het showgeweld vinden we nog meer competitie in de Vredestein Sprint. Een regelmatigheidsoefening voor hoofdzakelijk pre-war auto’s. Met moderne auto’s misschien een fluitje van een cent, maar met auto’s van 60 tot 100 jaar oud is al dat optrekken en afremmen heel andere koek. Spectaculair om te zien, net als de inmiddels legendarische klassiekerparkeerplaats. De naam zegt het al, bezoekers met een klassieke automobiel kunnen hier, dichtbij het concours zelf, parkeren en maken zo integraal deel uit van het evenement. De hoeveelheid auto’s en vooral de veelzijdigheid maken de klassiekerparkeerplaats elke keer weer tot een bezienswaardigheid op zich.

Concours Loo 2016-148Het Concours d’élégance Paleis Het Loo maakt de naam meer dan waar. Het is met recht een ouderwetsche krachtmeting tussen de mooisten, de rijksten en de sterksten. Een krachtmeting die maar één winnaar kent, het publiek.
tekst en foto’s: Robbert Moree
redactie: Marc GF Zaan

banner breed cc films-1