De winter roert zich een laatste keer, de klassiekerscene staat te popelen om naar buiten te komen. Martin Philippo gaat op zoek naar een nieuwe wind.

De Members Meeting op Goodwood is traditioneel de kick-off voor een nieuwe seizoen historisch racen. Editie 2018 is bitter koud, sneeuw vliegt om de oren van de bezoekers en de coureurs. De beroemde narcissen, voorjaarsbode bij uitstek, staan te bibberen langs de baan. In Sassenheim, aan de andere kant van de Noordzee, waar die narcissen geteeld worden, is het net zo koud. Gelukkig is het binnen in de nieuwe showroom van HooG Selections lekker warm.

Wie net als ik een kijkje neemt in de showroom van HooG Selections, merkt dat het er anders uit ziet dan op andere locaties. Dat is precies wat eigenaar Darcy Hoogenhout voor ogen heeft. Hij ziet zijn showroom niet alleen als een adres waar je komt om een oldtimer te kopen, het is een ontmoetingsplek voor liefhebbers. Geen saaie toonzaal, maar vooral een plek waar je kunt genieten. De wanden zijn gedecoreerd met prints van bekende fotografen en in nissen in de muur staan klassieke motorfietsen en brommers. Hoogenhout weet hoe hij sfeer kan creëren zonder te vervallen in een antiek interieur. Dit is een nieuwe kijk op de handel in oude auto’s.

Die frisse wind komt van een jonge ondernemer, die zijn studie aan de wilgen hing om zijn boterhammetjes te gaan verdienen met zijn passie. Het begon met een enkele klassieker die via Marktplaats werd verkocht en is nu uitgegroeid tot een handelsvoorraad van meer dan dertig auto’s. Ik ben aanwezig bij de opening van zijn nieuwe showroom. De champagne vloeit rijkelijk, want het is feest. Bezoekers feliciteren de eigenaar met zijn grote stap. Het is geweldig om te zien dat er in de wereld van de klassieke automobiel nog steeds ruimte is voor jonge honden. Jonge mannen en vrouwen die hun energie benutten om het mobiele erfgoed rijdend te houden. Er is immers geen betere manier om geschiedenis te beschrijven, dan door hem levend te houden.

Het is geweldig dat die jonge mensen de durf hebben om hun leven drastisch te veranderen, toekomstplannen om te gooien en te leven voor- en van hun passie. De wereld van klassieker auto’s heeft deze jonge mensen nodig. Een frisse wind is zoveel beter dan vastroesten in oude tradities. Nieuwe liefhebbers moeten gevonden worden om het erfgoed te bewaren. Een blik in de showroom laat zien dat er voor die liefhebbers ruim voldoende keuze is. Tijdloze Alfa Romeo’s, maar ook premium auto’s die uitermate geschikt zijn om nog lang als daily driver te dienen. Verliefd kijk ik naar de kleine Fiat 850 Sport Spider die veel herinneringen boven brengt. Een NSU TT heeft nog wat liefde nodig, maar ik kan me nu al voorstellen hoe dit wagentje weer over een circuit zal denderen. Een nieuw seizoen, vers bloed en volop plannen. Er zit toekomst in onze ouwe bakken.
Martin Philippo