De Historic Grand Prix is misschien wel een van de grootste evenementen van de afgelopen zomer op Circuit Zandvoort. Martin Philippo blikt met gemengde gevoelens terug.

De historische autosport laat tijdens de Historische Grand Prix van Zandvoort haar twee gezichten zien. Er is het plezier en de passie van zowel deelnemers als bezoekers. Zomerzon en zorgeloos genieten. Er is ook de donkere kant. Op zaterdag raakt de Franse deelnemer David Ferrer betrokken bij een ernstig ongeval. Baancommissarissen zijn direct ter plaatse en de traumaheli brengt de gehavende coureur onmiddellijk naar het ziekenhuis. Later die week ontvangt de wereld het bericht dat David het niet gehaald heeft. Een klap voor de historische automobielsport in het algemeen. Wanneer CineCars op zondag het evenement bezoekt is de sfeer weer teruggekeerd. Men hoopt nog op een spoedig herstel van de ongelukkige Ferrer, de septemberzon beschijnt het circuit en eenieder heeft er zin in. Na de DTM is de Historic Grand Prix misschien wel het grootste evenement op Circuit Zandvoort. Dat blijkt ook wel uit het grote aantal bezoekers. Zoveel mensen bij elkaar geven een evenement als dit als vanzelf het nodige elan.

Het mag gezegd worden, men heeft werk gemaakt van de Grand Prix. Circuit Zandvoort heeft een enorm startveld bijeen gebracht. De trailers, tenten en mobiele werkplaatsen van de deelnemende equipes bezetten welhaast alle parkeerruimte. Het veld is internationaal, Engels, Duits en Scandinavisch. Fransen verruilen hun baret voor een racehelm en uiteraard is er de Nederlandse afvaardiging. Grote namen staan op het programma, rijders die hun sporen ruimschoots verdiend hebben in de rensport.

Naast de races zelf is gezorgd voor voldoende ander vermaak. Het publiek mag genieten van de Formule I racers van Team Force, die imposante demonstraties geven.


BMW en Porsche hebben een paar echte museumstukken naar Zandvoort gebracht. Er wordt een lesje balanceren gegeven door de bakkenisten in de zijspanmotoren en een klassiek propellervliegtuig doet wat kunstjes boven de duinen. Het publiek, dat in grote getale is op komen draven, vermaakt zich opperbest. Een enkeling laat zich zelfs ter plekke scheren door een van de twee barbieren die tijdelijk hun salon op de paddock hebben neergezet. Wie aan al dat spektakel nog niet genoeg heeft, volgt op het grote scherm de verrichtingen van Neerlands trots Max Verstappen op Monza.

Het goede weer helpt uiteraard ook enorm mee aan het slagen van dit spektakel. Drie dagen stralende zon maken van het festijn een nog groter succes. Slechts die ene Engelse coureur moppert in een bijna onverstaanbaar dialect dat hij het beste presteert in de regen. Bijna begint hij zijn regendans, die volgens hem écht werkt, in de Verenigde staten heeft hij die dans voor het eerst gedaan en het moet gezegd, de hemelen openden zich en het regende dagenlang. Ik ben blij dat hij zijn voeten stevig stil houdt tijdens de races en mompel stilletjes ‘rare jongens, die Britten’. Humor hebben ze wel, dat zeker.

Ik amuseer me verder met het overvolle programma, met het geweldige gebulder van de V8 motoren in de Cobra’s en het snerpende gejank van een Ferrari. Ik geniet van het mooie weer en van de blije gezichten van de bezoekers van dit racespektakel. Stiekem kijk ik ook naar de jongedames die in hun latex pakjes het evenement luister bijzetten. Ze horen bij elkaar, raceauto’s en pitspoezen. Ook dat is een historisch gegeven dat ook in ere gehouden moet worden. Goed bekeken, daar in Zandvoort!
Martin Philippo
Photos by: Martin Philippo and Robbert Moree