2017 is een belangrijk jaar geweest voor CineCars. Vol vernieuwing en gerealiseerde dromen. Reis mee door de tijd en ontdek onze drive.

Het jaar begon voor ons aan de andere kant van de wereld, op Cuba. Waar anders vind je zo’n overduidelijk voorbeeld van de CineCars-filosofie. Jaren vijftig Amerikanen met pruttelende viercilinders uit Russisch gietijzer in het vooronder. Het zijn de overlevers, het is Mad Max in levenden lijve. Dat is precies waar CineCars naar op zoek is, wat we vast willen leggen voor het nageslacht, de schoonheid van een dikke eeuw automobiliteit. De opkomst en bloei van individuele mobiliteit aan de vooravond van een nieuw tijdperk.

 

Lopend over een van de vele beursvloeren mijmeren we graag over wat geweest is. Over wat eens de toekomst was. Op de Interclassics in Maastricht, het Classic Salon in Antwerpen of het Salon Champenois in Reims, overal zien we liefhebbers en collectioneurs op hun eigen manier genieten van dit voorname stuk industriële geschiedenis. Van een brok vooruitgang die het in zich had en heeft om innerlijke en uiterlijke schoonheid samen te smelten tot een gebruiksvoorwerp dat even banaal als cruciaal is geworden in de opstoot der volkeren. Hoe men het ook draait of keert, de auto heeft het culturele en economische landschap wereldwijd sterk beïnvloedt. Een vrijheid met zich mee brengend die steeds vaker als een last ervaren wordt. Een last die niemand zonder slag of stoot lijkt te willen afwerpen.

 

We stonden langs het asfalt van Zandvoort, Spa, Goodwood en de Nürburgring. Bezochten historische Grand Prix’ van Monthlery tot Sydney, genoten van Rally’s van Zuid- tot Noord-Europa. Snoven benzinedampen en race-olie op lange glooiende hellingen in de Oostenrijkse Alpen en tegen de gefortificeerde oude stad van Angoulême in Zuid-Frankrijk. Trotseerden de regen en de modder voor een heuvelklim in good ‘ol Blighty en een kille zeebries tijdens een rallysprint tegen de Zeeuwse zeewering. Overal zagen en beleefden we hetzelfde, gedreven liefhebbers die genieten van wat precies hun klassieker het beste doet.

Of we nu in Sevilla een groot evenement bezoeken, of thuis op Het Loo. Van het Kasteel de Merode in de Belgische Kempen tot de legendarische Villa d’Este in Italië, van het Portugese Leiria tot het Duitse Schloss Dyck, overal weet het publiek de schoonheid en het vernuft van de klassieke automobiel te waarderen. Genieten de aanwezigen met ons van de vele flashbacks naar het collectief geheugen. Zoeken zij net als wij naar de mooie verhalen, de bijzondere relaties en vooral de geweldige mens achter een liefhebberij die gebouwd is op passie. Op het gevoel iets te vertegenwoordigen dat niet verloren mag gaan.

CineCars streeft er naar een verhaal te vertellen. De geschiedenis van een generatie die is opgegroeid met het automobiel als ultieme uiting van vrijheid en welvaart. Een generatie die langzaam maar zeker aan het verdwijnen is. Opgevolgd door generaties met een andere focus, een ander doel. Wij leggen die verhalen vast voor de toekomst. Filmen de protagonisten van weleer, maken sfeerschetsen en documentaires over een periode in de recente geschiedenis die langzaam wordt ingehaald door haar eigen tekortkomingen. Omdat het zulke mooie verhalen zijn, maar vooral opdat niemand hoeft te vergeten hoe dromen waar werden gemaakt. Volg ons ook in 2018 en laat u telkens weer verrassen door het verleden van de toekomst.
Marc GF Zaan