De Goodwood Members Meeting, het privé feestje voor de Fellows van de Goodwood Road Racing Club, kende onlangs haar 76e editie. Matijs Jutte overleefde de barre omstandigheden.

Het is bitter koud, een gure wind jaagt sneeuw over het domein van de 11e Hertog van Richmond, de winter laat nog eenmaal haar tanden zien. Overal op het terrein staan groepjes kleumende leden verzameld rond vuurkorven. Ze warmen de handen en bespreken hun strategie voor de dag. Dit is de Members Meeting, hier draagt iedereen zijn steentje bij aan de strijd tussen de vier fictieve ‘huizen’. Of je nu coureur bent of bezoeker, punten verzamelt op het circuit of tijdens het wieldopwerpen, hier is ieders inzet van even groot belang.

In de paddock stelen de Formule 5000 monsters en Group 5 Silhouette racers uit de late jaren zeventig de show, op het circuit zijn het de helden in de monoposto’s en pre-war racers. Daar waar de racemonsters terughoudend zijn om het overschot aan vermogen aan het gladde asfalt toe te vertrouwen, zijn de echte helden één met de elementen. Lichtgewicht racers en grootvolume 6 of 8 cylinder geweld, onder deze omstandigheden strijden ze met gelijke wapens. David en Goliath, het kan alle kanten op gaan. Letterlijk en figuurlijk. De aparte layout van Goodwood, met zijn rechte stukken, knijpende bochten en lichte glooiingen is onder deze condities perfect voor een boeiende strijd.

Zondagochtend ontwaar ik een schitterende, in twee tinten blauw geverfde, Alfa Romeo 8C 2600 Monza, die langzaam stationair staat op te warmen. De eigenaar gebaard uitnodigend naar de buitenom de carrosserie lopende uitlaat. De fluweelzacht grommende 8-cylinder lijnmotor, eigenlijk twee aan elkaar gekoppelde vier-cylinders, verwarmt niet alleen onze harten, maar middels de langzaam warm wordende uitlaat ook onze verkleumde handen. Een voorbeeld dat bij meer pre-war automobielen tot mooie taferelen leidt. Hier wordt saamhorigheid nieuw leven ingeblazen, ontstaan geanimeerde gesprekken en, dat kan bijna niet anders, vriendschappen voor het leven.

 

Zoals altijd op Goodwood, is er zoveel meer dan auto’s en autoracen. Op dagen als deze, wanneer het weer bezoekers en deelnemers bij elkaar brengt onder overkappingen en tenten, komt de sfeer van dit authentieke circuit extra sterk naar voren. Wordt een evenement als deze Members Meeting er al snel één van samen eten en drinken. Pulled pork, sausages en mince pie’s, Britser wordt het niet. Gin en Whisky complementeren de warme dranken. Genieten met mate, maar wel met volle teugen. Verderop razen de echte helden in hun helse machines over de wit besneeuwde velden. Weldra zijn ze weer hier, met ronkende motoren voorbij de tribunes. Zien we ze verdwijnen achter de volgende bocht, zijn we overtuigd van één ding, dit mag altijd blijven duren.
Matijs Jutte