Martin Philippo geniet met volle teugen van het ontluikende voorjaar. Frisse kleuren en zoetgevooisde klanken, uw reporter heeft een date, met Giulietta.

Wanneer de herfst de laatste bladeren van de bomen doet vallen treedt de winter onherroepelijk in. Mensen hullen zich in dikke truien en auto’s worden op stal gezet. Een kleedje over de kap, de accu aan de druppellader. Beschermd tegen het donkere jaargetijde, in een diepe winterslaap wachten op het voorjaar. Na wat een eeuwigheid leek is de winter eindelijk voorbij. Sneeuwklokjes worden opgevolgd door narcissen en krokussen, ze zijn de boodschapper van het voorjaar, steken hun kopjes boven de grond om de mensen te vertellen dat de lente daar is. Bomen brengen vreugde met het frisse groen van jonge blaadjes. In een doldwaze dans komen de koeien van stal om de poten te strekken en te grazen van het verse gras. Gedaan met de lange periode van binnen staan. In de stad zoekt de mens het terras op om te genieten met een glas koele witte wijn. Onder de rokjes van vrouwen die niet kunnen wachten tot de zomer streelt de zon de eerste blote benen. Het is overduidelijk, het voorjaar is aangebroken. We kunnen de sombere winterperiode achter ons laten en ons verheugen op de mooie tijd die komen gaat. Vandaag is het rokjesdag.

Ook berijders van klassieke automobielen ontkomen niet aan de lentekriebels. Gestalde oldtimers worden opgestart. Voorzichtig op toeren gebracht, de olie is nog niet warm. Banden worden opgepompt, het stof van de kap geveegd. Een poetslap over het koetswerk, hier en daar wat verse vloeistoffen en we zijn er klaar voor. Weg van de garage en op zoek naar die leuke landwegen, waar het zo mooi sturen is. Dansend het voorjaar in. De leden van het Alfa Romeo Giulietta Register hervinden elkaar bij de voorjaarsmeeting. Ze schudden elkaar de hand. ‘Lang niet gezien, hoe gaat het met jou?’  De auto’s worden bekeken en gekeurd met een blije blik. Wie tijdens de lange winterdagen aan de Alfa heeft gewerkt wil dat graag laten zien. Een motor is gereviseerd, het kleppendeksel glimt ons tegemoet. Een ander komt kennis maken met de rest, voor de eerste keer met zijn nieuwe aanwinst. Iedereen is vrolijk, want er kan weer gereden worden. Wat is er dan leuker dan met z’n allen een toertocht maken? Wie kan doet het dak naar beneden, het is warm genoeg. Een onvermijdelijk voorjaarsbuitje wordt strak genegeerd, ‘zolang je maar blijft rijden heb je er geen last van’. Op naar het einddoel, de voorjaarsborrel met bitterballen. Een laatste stuiptrekking van Koning Winter. Daar heft de voorzitter het glas, met een ‘Viva Italia, Viva Giulietta’ wordt het nieuwe seizoen ingeluid.

Wie een klassieker heeft moet dit herkennen. Wie een klassieker bezit heeft hem waarschijnlijk ook al uit de winterslaap gehaald of gaat dit binnen korte tijd nog doen. Want ook een klassieker is gemaakt om mee te rijden, om van te genieten. Genieten op de weg, waarlangs de narcissen en de krokussen bloeien en je vertellen dat het voorjaar is. Viva la primavera!
Martin Philippo