Stel je hebt een passie voor wintersport en een hart voor klassieke auto’s, dan word je dus laaiend enthousiast van een evenement als L’Alpine Classique.

Vijftig jaar na de Olympische Winterspelen van 1968, verwelkomt het Iséroise bergstation in Chamrousse, Frankrijk, de vierde editie van L’Alpine Classique, een waanzinnig wintersportevenement met een bijzonder vintage tintje. Waanzinnig, omdat het tot in de puntjes georganiseerd wordt in de stijl van de vroege jaren van de wintersport, maar ook omdat het ontzettend veel lef vereist, om volledig in de stijl van minstens vijftig jaar geleden niet alleen een berg op, maar ook een berg af te dalen. Dat is L’Alpine Classique, wintersporten in de traditie van de jaren ’30 tot ’60 van de vorige eeuw. Dan reis je dus met je klassieke automobiel of motorfiets naar het bergstation, ruil je je plusfour om voor een period correcte ski-outfit en neem je deel aan de slalomwedstrijd op houten ski’s met leren schoenen. Mooier zal waanzin nooit worden.

Spek naar de bek van Yuri Colman en Boudewijn van den Bogaert, die al maanden bezig zijn met de voorbereidingen voor hun kleine invasie van L’Alpine Classique. Wapen van hun keus, een NeKaf Jeep uit 1960. Precies, een voor het Nederlandse leger in licentie gebouwde Willy’s Jeep. Niet meer, maar zeker ook niet minder. Kosten nog moeite zijn gespaard om niet alleen de auto, maar ook de volledige uitrusting up to date te krijgen. Up to 1960, voor alle duidelijkheid. Stad en land werden afgereisd, zoekertjes geplaatst in de lokale courant en in internationale vaktijdschriften. Gecorrespondeerd werd er middels lange brieven en bondige telegrams. Postbestellers, kruiers en boodschappenjongens ingezet om alles tijdig te verzamelen… Gekkigheid natuurlijk, eBay is your friend, maar de overgave waarmee beide heren zich op het project hebben gestort is, wederom, waanzinnig.

Een vintage evenement als L’Alpine Classique vraagt om arriveren in stijl. In een vintage Jeep betekent dat niet alleen de juiste stalen helm, maar ook het juiste uniform, avondkledij en uiteraard een gepaste ski-uitrusting. De duivel zit in het detail, zo luidt het Engelstalige spreekwoord, dus hebben de heren alles tot in de puntjes uitgedacht en bij elkaar gezocht. Van de juiste rugzak, ski’s en skischoenen, tot een volledig gerestaureerde zonnebril, het is er allemaal. Sportjasjes voor het avondfeest, met de juiste logootjes natuurlijk, een ski-reparatieset uit het Zweedse leger, oh en last minute nog twee paar New Old Stock wandelschoenen. Zo moeilijk is het niet om te winkelen in de jaren vijftig lijkt het. Niet alleen voor de ski’s gaan er reserveonderdelen mee, ook de NeKaf wordt niet vergeten, al wordt er al eens zorgelijk gekeken naar de hoeveelheid bagage die de kleine alleskunner zal moeten torsen.

Terwijl ik dit schrijf, is de NeKaf met zijn twee avonturiers op pad naar de Franse Alpen. Ruim 1000 kilometer door weer en wind, om uiteindelijk aan te komen in Chamrousse, op het Iséroise bergstation voor een weekeinde lang sportieve krachtmetingen op de pistes, waar slechts één ding het hele vintage-gebeuren zal kunnen doen vergeten, verse sneeuw. We houden u op de hoogte van de verdere avonturen van twee echte mannen en hun onstuitbare vriend.
Marc GF Zaan