Vier hallen vol automobiele historie, het veertigste Antwerp Classic Salon biedt weer voor elk wat wils. Het team van CineCars stort zich in het Vlaamse verenigingsleven.

Op een steenworp van de nagelnieuwe Lage Emissie Zone die sinds kort van kracht is in Antwerpen, verzamelt de Vlaamse oldtimer-scene zich voor een weekend onder vrienden. Opvallend minder klassiekers langs de straten rond de Antwerp Expo, de dreiging van fikse boetes enkele straten verderop laat zich merken in het straatbeeld. Eenmaal binnen wordt dat ruimschoots goed gemaakt met eindeloze rijen droomauto’s. Het op deze vrijdagmiddag wat grijzere publiek geniet van het feest der herkenning. Van de auto’s uit hun jeugd en de vele bekenden uit het milieu.

Wat deze beurs zo leuk maakt, zijn de vele clubstands, waar de Antwerpse en Vlaamse oldtimerliefhebbers elk jaar weer met veel enthousiasme leden en sympathisanten verwelkomen met een hapje en een drankje. De vaak thematisch opgezette stands vinden zich dit jaar in de gemeenschappelijke strijd tegen de rigide nieuwe regels van de stad. We zien de eerder lugubere presentatie van een gigantische Amerikaanse lijkwagen, maar ook de schitterend uitgewerkte toekomstvisie van de Volkswagen Cabrio Club. Gedeelde smart is halve smart, zo lijkt het.

De Vlaming zou geen Vlaming zijn, wanneer al de miserie niet snel naar de achtergrond zou verdwijnen. We laten ons gewillig meeslepen langs de verschillende clubs, drinken iets, eten wat en maken vrienden aan de lopende band. Nergens voert de inperking van de mogelijkheden om van een klassieke auto gebruik te maken de boventoon. Hier wordt genoten van het samenzijn, het ontmoeten van oude en nieuwe kameraden. Geen defaitisme, maar vertrouwen in de kracht van het collectief. Hier worden plannen gemaakt voor het komende seizoen en nieuwe projecten. Daar drinken we er nog een op.

We spreken over internationale rally’s, samenwerking doorheen heel Europa, maken afspraken voor reportages en artikelen. Promoten onze films, onze website en ons aanbod. Hier in Antwerpen lijkt het nooit op werk. Hier is iedereen welkom om mee te delen in de geweldige hobby die de liefhebberij voor rollend erfgoed uiteindelijk is. Zijn vriendschap en passie nog altijd opgewassen tegen de donkere wolken aan de overzijde van de ring. Weten wij weer waarom we zo graag afzakken naar onze vrienden in het zuiden.

tekst: Marc GF Zaan
foto’s: Mirko Cocco