From Opera Singer to Gentleman Car Dealer - Part one
From Opera Singer to Gentleman Car Dealer - Part oneBruno von Nünlist heeft een sterke voorliefde voor Britse automobielen. CineCars reisde naar Zwitserland om een drietal van zijn raspaardjes te filmen. Vandaag deel 1, ‘Der Bentley’.

Gezeten tussen zijn parafernalia leest operazanger Bruno von Nünlist voor uit de oorspronkelijke prospectus van zijn Bentley Continental R uit 1995. In bombastische volzinnen voert hij ons over meanderende Franse landwegen. Met een kratje wijn in het laadruim zoeven we door de stilte van de donkere nacht. De afdeling literatuur van de firma Bentley laat geen cliché onbetreden, heerlijk. Dit is waarom Bruno zo van Engelse auto’s houdt, waarom zijn hart sneller gaat slaan bij de glans van walnotenhout en de geur van Connolly leder en lamswollen tapijten. De grandeur en de klasse van een Engelse herenclub. Cigar, Sir?

From Opera Singer to Gentleman Car Dealer - Part one

From Opera Singer to Gentleman Car Dealer - Part oneDe Bentley Continental R is in de ogen van zijn ‘conservator’ de laatste echte Bentley. De laatste uit de Rolls Royce era, de laatste die nog werkelijk van a tot z met de hand werd gebouwd. De Continental R is het summum van luxe en snelheid. Hoewel het een 2-deurs coupé betreft, is de Bentley natuurlijk geen volbloed sportwagen. Alles in en om de auto straalt rust uit. De ingetogen lijnen van het enorme koetswerk, maar vooral de weldadige luxe van het interieur. Het hout van het dashboard glimt je tegemoet, het Connolly leder is dik en foutloos, de tapijten zijn puur wol en bijna te mooi om je loafers plompverloren in neer te planten. Toch zijn het juist de details die het hem doen. De manier waarop alles draait, klikt en schuift. De degelijke klik bij het sluiten van het dashboardkastje. Hier geen plastic knopjes of rammelende afdekplaten. Geen overbodig design, maar een vorm van over-engineering die neigt naar perfectionisme, nee, die voorkomt uit de voortdurende drang om het allerbeste te bouwen.

banner breed cc films-1

From Opera Singer to Gentleman Car Dealer - Part one

From Opera Singer to Gentleman Car Dealer - Part oneVoor Bruno is de Continental R de culminatie van al het goede dat Groot-Brittanië heeft voortgebracht. De belichaming van een kruising tussen ambacht en industriële geschiedenis die zijn gelijke nooit heeft gekend. Kwaliteit waar een prijskaartje aan hangt, dat zal voor niemand een verrassing zijn. Een graad van afwerking die alleen op dit niveau commercieel haalbaar is. Maar dan krijg je wel waar voor je geld, dat lijdt geen twijfel. Een Bentley is geen auto voor Jan met de Pet. Zo is hij nooit bedoeld en dat zal hij ook nooit worden. Bruno von Nünlist gaat nog een stapje verder in deze theorie. Hij ziet het ‘bezit’ van een auto als deze niet als eigendom, hij beschouwd zichzelf slechts de schatbewaarder die het juweel veilig stelt voor het nageslacht. Er heilig van overtuigd dat zoveel kwaliteit en vakmanschap alles en iedereen zal overleven.

From Opera Singer to Gentleman Car Dealer - Part one

From Opera Singer to Gentleman Car Dealer - Part oneWanneer je een auto als deze voor de camera krijgt, de eigenaar zo vol vuur kan vertellen over elk detail uit de geschiedenis van deze auto, het model en het merk, dan weet je dat je iets bijzonders aan het filmen bent. En nee, het is nog geen klassieker in de letterlijke zin van het woord, een Bentley Continental R is het resultaat van een eeuw lang technologische vooruitgang, van eeuwenlange tradities. Wanneer je met gezwinde spoed door het Zwitserse landschap glijdt, merk je pas hoeveel comfort een auto kan bieden. Hoe ‘af’ het allemaal is. Perfectie op het saaie af. En juist dat maakt het verhaal van Bruno en zijn Bentley zo bijzonder.
Marc GF Zaan

Deze film is mede mogelijk gemaakt door SwissVax

From Opera Singer to Gentleman Car Dealer - Part one

From Opera Singer to Gentleman Car Dealer - Part oneFrom Opera Singer to Gentleman Car Dealer - Part one