Het einde van het jaar nadert, uw CineCars reporters blikken terug en kijken vooruit. Samen loodsen zij u door de donkere dagen en lange, koude nachten naar een spetterend uiteinde.

Soms heb je van die dagen, dat je even geen mail, appjes, of facebookberichten verwacht en prompt verschijnt daar een berichtje van de CineCars hoofdredacteur. Of ik een kijkje in de keuken van Frenky kan maken, zoiets. Tja, we blijven natuurlijk een rondreizend circus dat in de BeNeLux van expo naar beurs trekt. Verhuizen is dan ook mijn grootste hobby. In 2016 waren het opvallend veel Italiaanse evenementen, daaraan herken je meteen mijn voorkeur, waar ik toch wel wat leuke pareltjes tegen kwam.

Tijdens het jaarlijkse Alfa Romeo evenement van de Stichting Club van Alfa Romeo Bezitters (SCARB) op circuit Zandvoort onverwacht al wat leuke boeken gescoord. ‘Koopt u ook?’ Gaat het al vroeg in de ochtend, wanneer mijn kraam open gaat. ‘Tuurlijk meneer, maar wat heeft u in de aanbieding?’ ‘In de kofferbak van een erg mooie Bertone ligt er een hele stapel Ferrari sleutel- en handboeken. Al snel wordt er een goede deal gesloten. Twee blije gezichten. Al snel wordt het drukker in de pitbox en wordt er flink over Alfa, Maserati en al het andere moois uit Italië gesproken. Zo’n dagje Alfa is nooit saai en je komt er een hoop oude bekenden tegen. Ineens komt er uit het niets een erg gaaf oud Alfa Zagato boek binnen. De boekenman grijpt zijn kans.

Thuis nagenietend van het prachtige Alfa Zagato boek kom ik tot de conclusie dat dit pareltje toch wel meer verdiend dan zo maar in de webwinkel te grabbel gegooid worden. Via mijn Alfa connecties biedt ik het boek wat gerichter aan en al snel krijg ik een aanbod om het te ruilen tegen een mooi Ferrari boek, limited edition en out off print. Het mooie is wel dat het Alfa boek tussen allemaal prachtige exclusieve limited edition Ferrari boeken komt te staan. Ja soms blijken je autovrienden een schatkamer te hebben waar je ‘u’ tegen zegt. Nog leuker is wanneer je daar eens mag komen kijken en praten over het oude Ferrari. Blijken er in een speciale vitrine kast dus boeken bij te liggen door meneer Enzo himself gesigneerd. Dat brengt naar Ferrari Francorchamps en de prachtige privécollectie van Jacques Swaters. Daar lagen dus de rijbewijzen, paspoorten en vele ander privézaken van Enzo Ferrari. En ja, we hebben een door Jacques Swaters gesigneerd boek, wat blijkbaar door velen wordt begeerd. Onlangs ook nog een prachtverhaal over de Ferrari 456 in Swaters blue gehoord. De auto bestaat nog en wie weet komt er nog een mooi verhaal over uit.

Het is niet altijd makkelijk om iets origineels voor mezelf te vinden, maar toch liep ik kort geleden tegen een wel zeer opvallend model aan. Een Alfa Zagato in originele verpakking. Ik ben oprecht blij met zo’n gave vondst. De Zagato staat nu te pronken tussen alle andere Alfamodellen en gaat volgend jaar zeker mee als decoratiestuk voor tussen de Zagatoboeken. Eigenlijk gaat het teveel over Alfa, maar kiezen tussen Alfa en Lancia blijft moeilijk. Lanciavriend Dick liet me laatst de verschrikkelijk gave nieuwe aanwinst zien, de Astura. Wat is die mooi, ik hoop stiekem dat ik komende zomer eens mee mag om de wilde haren in de wind te laten waaien. Heerlijk om af en toe eens bij te praten met de echte ‘Lancisten’.

Als afsluiter een echte kers op de taart in de vorm van Pegaso, Los Automoviles PEGASO y sus Protagonistas. Inderdaad, in het Spaans, goed om ons Spaans bij te spijkeren. Dit pareltje is voorlopig nog niet beschikbaar in de webwinkel, omdat ik zelf eerst nog even van dit prachtige Spaanse merk wil genieten. Kom in 2017 gezellig even langs op een van de vele autobeurzen waar Frenky zijn kraam opstelt en ontdek zelf de wereld van de autoboeken.

Veel geluk en een gezond 2017!

Frank de Veer
Frenky Autodokumentatie
www.autodokumentatie.nl