Marcel Romijn bezocht de Interclassics in Maastricht en kwam naar huis met een geheugenkaart vol vergeten schoonheid. Zomaar een bloemlezing uit zijn collectie.

Algemeen kan men zeggen dat auto”s uit de jaren 40 schaars zijn. In Europa lag de productie grotendeels in puin, terwijl in de rest van de wereld voorrang werd gegeven aan oorlogsproductie. Kijk nou naar zo’n Buick Eight, het is geen pre-war auto, alhoewel de styling en techniek er wel veel van weg heeft. Tegelijkertijd mist ze de uitbundige styling met staartvleugels en grote hoeveelheden chroom die in de jaren 50 hoogtij viert. Toch staat hier een prachtige auto met een bijzondere elegantie. De Ford V8 zou als tijdgenoot van de Buick gezien kunnen worden, maar is in werkelijkheid ouder. Dit is wel een echte pre-war, hoewel veel mensen een ouderwetser beeld hebben bij die uitdrukking. Dit is de eerste normale, betaalbare auto met een V8-motor. Ford is zodanig fier op de nieuwe Flathead V8, dat men de auto simpelweg vernoemt naar de motor. Overal op en aan de auto is het V8 logo terug te vinden, het is zelfs in het sierstuk van de uitlaat gestanst. De Ford V8 is de grootvader van de legendarische Amerikaanse V8’s en is van meet af aan een geliefde basis voor de typisch Amerikaanse hotrods.

Wanneer we het in de klassieker scene over bedrijfswagens hebben komt men vak niet verder dan de Volkswagenbus. Maar wat te denken van deze Fiat 900? Een mini bestelbusje welke qua opbouw nog erg doet denken aan de Fiat 600 Multipla, alleen dan afkomstig uit de jaren 80. De motor achterin, 3 zitrijen en de bestuurder kan met de knieën de koplamp zo ongeveer aanraken. De bijrijder niet, want die moet zijn beenruimte delen met het reservewiel. Buiten Italië ziet men deze busjes nauwelijks, dat er nu een prachtig exemplaar op de nominatie staat om als oldtimer gekoesterd te gaan worden is geweldig.

Net als de Fiat, komt men de Peugeot 404 pick-up enkel in het land van herkomst nog wel eens tegen. En in Noord-Afrika natuurlijk, waar het leeuwendeel van alle oude achterwielaangedreven Peugeots zijn oude dag mag slijten. In de staat van dit ongerestaureerde exemplaar kom je ze niet veel tegen. Zo valt pas echt op hoe Peugeot de elegantie van de 404 heeft aangetast om een meer robuust voertuig te creëren. Buiten natuurlijk de laadbak, valt ook op dat er veel minder chroom aanwezig is. Toch blijft een groot deel van de oorspronkelijke elegantie behouden.

Elke Japanse klassieker is al een grotere zeldzaamheid dan auto’s uit de westerse wereld. Een ongerestaureerde youngtimer in nieuwstaat is nog veel bijzonderder. Japanse auto’s uit de jaren 80 zijn nog immer niet door een ieder geliefd. De styling is duidelijk afwijkend en er zijn er veel die hun imago van brave gezinsauto of bejaardenbak nog met zich mee torsen. Pas op het moment dat er een exemplaar zoals deze Mitsubishi Lancer opduikt, besef je hoe lang ze al uit het straatbeeld zijn verdwenen. Toch zijn dit de auto”s uit de jeugdherinneringen van een nieuwe generatie klassiekerliefhebbers…
Marcel Romijn