Eredienst voor TifosiEredienst voor TifosiIn 2017 bestaat Ferrari 70 jaar. Reden voor meer dan één feestje. CineCars ging met camera en kladblok naar Kasteel Amerongen voor een kleine impressie.

Er zijn weinig automerken die zo tot de verbeelding spreken als Ferrari. Het merk staat synoniem met sportiviteit én exclusiviteit, maar de naam staat ook voor passie en enthousiasme. Auto’s met een steigerend paard op de motorkap worden nagestaard en bewonderd door iedereen, autogek of niet. Ferrari is er bij geweest sinds het begin van de Formule 1 en combineert sinds die tijd de roem van de sport met de verkoop van auto’s voor de openbare weg. Wie het geluk heeft er eentje te kunnen kopen waant zich meteen een ware Ascari of Schumacher. Een dergelijke wagen geeft de bezitter een bijzonder aura. Bewonderende blikken en herkenning worden zijn deel. Uniek voor Ferrari zijn de fans, de Tifosi. Ze zijn er in alle leeftijden en ook in alle lagen van de bevolking te vinden. Ze dragen kleding met de kleuren en het logo van het merk. Ze kennen de complete geschiedenis van het merk Ferrari en ze weten alle geproduceerde types bij naam en toenaam te determineren. Een toegewijder niet-klantenkring bestaat er niet.

Eredienst voor Tifosi

Eredienst voor TifosiWanneer Ferrari-dealer Kroymans een klein feestje organiseert ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum, is Kasteel Amerongen de verzamelplaats voor een rondrit met een groot aantal historische én moderne Ferrari’s. Al bij aankomst zien we dat ook de fans zich in grote drommen verzameld hebben. Langs de weg zien we jonge knullen die de naderende raspaarden proberen vast te leggen. Ondertussen stromen de Ferrari’s het terrein op, waar ze meteen worden omringd door hele zwermen bewonderaars. Overal hoor je mensen elkaar vertellen welke eigenschappen iedere individuele auto heeft, alsof het een mondeling examen Ferraristi is. Werkelijk ieder detail komt aan bod. Kleine kinderen strelen verrukt de rondingen van spatborden, moeders zetten hun kroost op de foto voor een Ferrari naar keuze. Leuk om naar oma te sturen, of naar oom Frans die ook zo gek op auto’s is. Volwassen mannen lopen quasi nonchalant over het terrein, maar hun blik verraadt hun dagdromen. Ooit eens in zo’n volbloed rijden, of er zelf eentje bezitten, dat is de ultieme droom van iedereen die hier rondloopt.

Eredienst voor Tifosi

Eredienst voor Tifosi

banner breed cc films-1

Eredienst voor TifosiDe grote traktatie van Kroymans is de aanwezigheid van een heuse LaFerrari Aperta Limited Edition. Als een heuse Koningin wordt ze op een trailer Amerongen binnen gereden. Een bolide met een handelswaarde van 3,5 miljoen Euro zet je niet zomaar op de parkeerplaats. Logisch ook dat de auto bewaakt wordt door een aantal beveiligers. Kroymans hoeft niet bang te zijn, de Tifosi zullen de auto niet vandaliseren, daarvoor is ze hen te heilig. Voor de fans een unieke gelegenheid om even oog in oog te staan met hun idool. Wanneer de rit een aanvang neemt en de stoet het plein verlaat, staat er langs de weg een heuse erehaag van belangstellenden de wagens uit te zwaaien. Taferelen die normaal slechts zijn voorbehouden voor staatshoofden en filmsterren. Het is tekenend voor de status van het merk. Iconen worden tenslotte op handen gedragen. Het is de magie van het merk met het steigerend paard.
Martin Philippo

Eredienst voor Tifosi