Negen uitspraken van Enzo Ferrari die de roem van zijn auto's verklarenAchter alle prachtige, innovatieve en snelle Ferrari’s, staat een man met een fantastische droom en een sterke wil. Enzo Ferrari, of Il Commendatore, wijdde zijn leven aan het uitbouwen van het bedrijf Ferrari: een charismatische man die beroemd werd om zijn gedenkwaardige uitspraken. We zetten enkele van zijn opvallendste uitspraken, die verwijzen naar periodes uit zijn leven en de Ferrari-erfenis, op een rij!

Negen uitspraken van Enzo Ferrari die de roem van zijn auto's verklaren

“Als je het kunt dromen, kun je het ook doen.

Enzo Ferrari zag zijn eerste race (gewonnen door Felice Nazzaro) in Bologna toen hij 10 jaar oud was. Hij was meteen verliefd op racen. Nadat hij gediend had in de Tweede Wereldoorlog en hersteld was van een ernstige ziekte, begon hij zijn droom te leven. In 1919 werd hij ingehuurd als testrijder voor Costruzioni Mecanniche Nazionali. In datzelfde jaar debuteerde hij als autocoureur en in 1924 oogstte hij lof door de Coppa Acerbo te winnen in een Alfa Romeo RL. Een kinderdroom kwam uit, en de naam Ferrari stond op de kaart.

Negen uitspraken van Enzo Ferrari die de roem van zijn auto's verklaren

Foto: grandprixhistory.org

 

“Raceauto’s zijn niet mooi en niet lelijk. Ze worden mooi als ze winnen.

Enzo Ferrari had de neiging zijn werknemers enigszins manipuleren. Hij geloofde in concurrentie tussen de coureurs van Ferrari; als ze zich onzeker voelden over hun toekomst bij Ferrari, presteerden ze volgens hem beter. Hij respecteerde zijn coureurs, maar deed alles wat hij kon om Ferrari aan de top te houden.

Negen uitspraken van Enzo Ferrari die de roem van zijn auto's verklaren

“Aerodynamica is voor mensen die geen motoren kunnen bouwen.“

In 1960 vroeg autocoureur Paul Frère Ferrari in Le Mans waarom de Ferrari 250 TR een snelheidslimiet had, aangezien de auto een behoorlijk indrukwekkend windscherm had. Enzo antwoordde, in zijn eigen woorden, dat je je geen zorgen hoeft te maken over aerodynamica, als je een uitmuntende motor bouwt.

Negen uitspraken van Enzo Ferrari die de roem van zijn auto's verklaren

“Racen is een prachtige obsessie waar je alles voor moet opofferen, zonder terughoudendheid, zonder aarzeling.”

Voordat hij een geweldig bedrijf had opgebouwd, was Enzo autocoureur. Hij wist dus hoe je “er helemaal in ging“ zonder aarzeling, hoe je alles opofferde. Dat deed ook Francesco Baracca, een piloot uit de Eerste Wereldoorlog, waaraan Ferrari zijn logo dankt. Toen Enzo Ferrari het eerste Circuito del Savio won, nodigde gravin Baracca hem uit om het embleem van het “Steigerende Paard“ te gebruiken, dat op het vliegtuig van haar overleden zoon geschilderd was.

Negen uitspraken van Enzo Ferrari die de roem van zijn auto's verklaren

Foto: stocklogos.com

“Je moet continu blijven werken; zo denk je niet aan de dood.“

Enzo Ferrari wijdde zijn leven aan racen en het uitbouwen van zijn bedrijf. Hij was inderdaad altijd aan het werk. De laatste auto die hij voor zijn dood in 1988 goedkeurde, was de Ferrari F40. Helaas overleefde Enzo de meeste van zijn familieleden. Zijn vader en broer waren zelfs al overleden voordat hij begon met racen. Ferrari droeg de auto’s met V6-motor op aan Enzo’s zoon Dino, die stierf toen hij 24 jaar oud was.

Negen uitspraken van Enzo Ferrari die de roem van zijn auto's verklaren

Andere citaten van Ferrari

Ik ben nooit echt op reis geweest, nooit op vakantie geweest. De beste vakantie heb ik in mijn werkplaatsen, als bijna alle anderen op vakantie zijn.”

“Ik bouw motoren en bevestig daar wielen aan.”

“De tijd dat coureurs nog als heren raceten, is voorbij.”

“De klant heeft niet altijd gelijk.”

De rijke historie van Enzo Ferrari is de belangrijkste reden dat we nu kunnen beschikken over de prachtige 812 Superfast en de unieke Ferrari J50. Elke auto die Ferrari maakt, is het waard om een ritje in te maken. Daarom vind je geregeld klassieke Ferrari’s op de Oldtimerveilingen van Catawiki. In 2016 hield Catawiki zelfs de grootste online veiling van Ferrari’s ooit, waarbij 35 auto’s van eigenaar wisselden. Ben jij een fan van Ferrari, maar heb je niet genoeg ruimte in je garage? Op onze Ferrari Automobiliaveiling, vind je ook modelauto’s, boeken en andere accessoires.