Van donderdag 19 tot en met zaterdag 22 juli is het Oostenrijkse Ennstal opnieuw het decor voor één van Europa’s grootste klassiekerrally’s, de Ennstal Classic.

Sinds 1993 wordt in Oostenrijk, in de regio Schladming-Dachstein, de Ennstal Classic verreden. Onder het motto ‘Autofahren im letzten Paradies’ rijden ook in 2017 auto’s van toen over de straten van nu. Dit jaar alweer voor de 25ste keer. Met zo’n 100.000 fans langs de route en 20.000 bezoekers aan de grote finale op zaterdag, weten de 220 deelnemende equipes zich verzekerd van meer dan voldoende belangstelling. Met deelnemende auto’s daterend van 1923 to 1972 afficheert de Ennstal Classic zich met recht als een van de groten onder de oldtimerrally’s.

 

Het driedaagse programma wordt op donderdag begonnen met een proloog van zo’n 400km, gereden met als start en finish de beroemde Red Bull Ring. Vrijdagochtend wordt er al vroeg gestart met een heuvelklim verreden op de Stoderzinken, gevolgd door een marathonetappe van 500km door de regio. Op zaterdag vormt de ‘Zenith Grand Prix of Gröbming’ de grote finale van het evenement. De echte fanatici rijden mee in de Racecar-Trophy, die beslist wordt in serieuze proeven tegen de klok, uiteraard op afgesloten circuits. Verder zijn het vooral openbare wegen, evenals de straten in de historische dorpen en steden, die het toneel vormen van het evenement. Dit maakt het voor het publiek mogelijk om alles van zeer nabij te volgen.

In de deelnemerslijsten van de afgelopen 25 jaar vinden we grote namen uit zowel de race- als de rallywereld. De in 2016 op 89-jarige leeftijd overleden Maria Teresa de Filippis zat in 2006 nog fier aan het stuur van ‘haar’ Maserati 250F. Zij was toen tenslotte ‘pas’ 80 jaar. In 2010 reed Maria Teresa niet meer zelf, maar was zij nog wel aanwezig bij de finish van de marathon in Schladming om de deelnemers te ontvangen. Sir Stirling Moss is wel nog steeds ieder jaar van de partij. Vele jaren reed hij, met echtgenote Lady Susie Moss als navigator, zelf mee. Die kelk laat hij inmiddels ook aan zich voorbij gaan, maar andere grote namen zoals Derek Bell, Rauno Aaltonen, Jochen Mass, Dieter Quester, Mark Webber, Jo Ramirez, Christian Klien, Helmut Marko en vele lokale helden zijn wel van de partij.

Ook CineCars zal dit jaar weer aanwezig zijn op het asfalt van het Ennstal. De foto’s bij dit artikel dateren van eerdere bezoeken in 2006, 2010 en 2013. Wie van 19 tot 22 juli 2017 in de regio is moet zeker een kijkje gaan nemen, sterker nog, iedereen die de mogelijkheid heeft om deze dagen in het Ennstal mee te maken moet zijn kans grijpen. Meer informatie vindt u op www.ennstal-classic.at
Jan van Hylckama Vlieg