Jan van Hylckama Vlieg had het ons beloofd, een prachtig fotoverslag van de Ennstal Classic 2017. Drie dagen klassiek geweld in de Oostenrijkse Alpen.

In 1992 bezoeken Oostenrijkers Helmut Zwickl en Michael Glöckner de Grand Prix Formule 1 op Spa-Francorchamps. In de auto terug naar Oostenrijk bedenken ze, dat ze de autosport van vroeger eigenlijk mooier vonden. Zo wordt in 1993 de Ennstal Classic geboren. Vijfendertig auto’s staan er aan de start voor die eerste editie, met onder andere Karl Wendlinger, Dieter Quester en Dietrich Mateschitz. Nu, alweer 25 jaar later, is de Ennstal Classic uitgegroeid tot een groots evenement dat zo’n 100.000 fans verzamelt langs de route en nog eens 20.000 bezoekers aan de afsluitende Grand Prix van Gröbming. Racelegenden als Derek Bell, Sir Stirling Moss, Maria Teresa de Filippis, Hans-Joachim Stuck, Sir Jackie Stewart, Nigel Mansell, Sebastian Vettel, Jochen Mass en vele anderen behoorden in de afgelopen jaren tot de deelnemers. Maar ook rally-helden als Walter Röhrl en Rauno Aaltonen zijn vaak geziene gasten op dit evenement.

De Ennstal Classic is een mooi excuus voor een vakantie in Oostenrijk. Genietend van de kronkelende bergwegen, het natuurschoon en de vele panoramische vergezichten, zoeken we ons een weg richting het rumoer van een van de mooiste klassieker-evenementen die de zomer te bieden heeft. We zijn mooi op tijd om op donderdag de startopstelling mee te nemen, waarna we ons op vrijdag haasten om de deelnemers aan de Ennstal Classic Marathon tijdens de tussenstop in Mauterndorf, zowel als bij de doorkomst én de finish in Gröbming te spotten. Tussendoor pikken we ook nog even de special voor de klassiekers op de Red Bull Ring mee en genieten van de special voor de Race Car Trophy op het vliegveld van Niederöblarn. Ik kan u verzekeren, met 220 deelnemers aan de jubilerende Ennstal Classic en nog eens 40 voor de Race Car Trophy, is het werkelijk topsport om overal op tijd te zijn. Het is bijna een verademing om op zaterdag terug te kunnen vallen op de lokale Grand Prix van Gröbming. Deelnemers in beide klassen halen alles uit de kast om te laten zien wie er het meeste uit zijn vaak unieke machine kan halen. Het publiek geniet, net als wij, met volle teugen.

Vanaf het begin is de Ennstal Classic gratis toegankelijk geweest, waardoor het een uitgelezen kans is voor bezoekers om de klassieke autosport van nabij te leren kennen. Het programma werd in de loop der jaren steeds verder uitgebreid en bestaat nu uit een proloog op donderdag, de marathon op vrijdag en de Grand Prix van Gröbming op zaterdag. Er zijn ‘Sonderprüfungen’ op het vliegveld van Niederöblarn en op de Red Bull Ring in Spielberg. Ook de ‘Bergwertung’ in Stoderzinken is inmiddels al jaren een vast onderdeel. Naast de klassieke auto’s in de Ennstal Classic is een aantal jaren gelden de ‘Race Car Trophy’ aan het programma toegevoegd. Monoposto’s, sport- en GT-auto’s tot 1983 nemen hier aan deel.

Op zondag keert de rust langzaam terug op de wegen rond Gröbming. Een kerkklok roept op tot bezinning, op de groene weiden rond de stad rinkelen de karakteristieke bellen van de bergkoeien hun eigen lied. Wij zetten onze reis verder, wetend dat de Ennstal Classic altijd een mooi excuus zal zijn om terug te keren naar deze prachtige omgeving.
Jan van Hylckama Vlieg