Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

21692237861_eab02aa323_kTien jaar na het verschijnen van de legendarische Volvo P1800 in 1961 werd het ontwerp helemaal herzien en ontstond de iconische 1800ES Shooting Brake. Het oorspronkelijke ontwerp van Pelle Petterson werd getransformeerd in een hatchback à la MGB GT en Jaguar E-type. De grote glaspartijen aan de achterzijde gaven de vloeiende lijnen van het origineel een twist die de auto in een klap weer up to date maakte. Wat bleef was de voorspelbare en betrouwbare techniek uit de doorsnee Volvo’s van die tijd. Niet heel spannend misschien, maar je kunt het moeilijk een nadeel noemen.

1800ES final colour

25467400915_1260f79c12_hNiet zo gek dus, dat Robbert Moree in zijn zoektocht naar de perfecte P1800 uiteindelijk toch bij de ultieme doorontwikkeling van Volvo’s enige echte GT is uitgekomen. Hoewel de Volvo destijds eigenlijk gewoon te duur was in vergelijking met de concurrentie, zijn er inmiddels voldoende exemplaren teruggekeerd over de grote plas om er een bereikbare klassieker van te maken. En wat voor een! Wie in zijn ooghoek een 1800ES voorbij ziet schuiven weet zich automatisch afgeleid. In een gedistingeerde grijstint, of beter nog in zo’n fijne Zweedse interpretatie van hippe jaren zeventig kleuren. Ik ken een prachtig oranje exemplaar, maar de puddinggele Volvo van Robbert mag er wat dat betreft zeker ook zijn. In een P1800ES kun je voor de dag komen, zoveel moge duidelijk zijn.

banner breed cc films-1

21683088465_b01021dfbb_kDat is precies wat Robbert graag doet met zijn Volvo, voor de dag komen. Wanneer hij weer eens met zijn fotocamera afreist naar een legendarische oldtimerbeurs of een obscure meeting van gelijkgestemde klassiekerliefhebbers. Daar is zo’n Volvo natuurlijk ook de ideale auto voor. Comfortabel, ook op de lange afstand, en altijd stijlvol genoeg om acte de presence te geven op een concours d’elegance ergens in den lande. En al begrepen zijn ouders destijds niet waar zijn ongezonde obsessie voor automobielen vandaan kwam, wanneer je Robbert over zijn Volvo hoort vertellen valt er heel wat op zijn plek.
tekst: Marc GF Zaan

SuixtilTagline