Mag ik ons aan u voorstellen? Striptekenaar, Mini-fanaat en blijven hangen in 1930 – Coen Vosveld vergezeld door illustratrice, Porsche-fanaat en lipstick and gasoline – Leonie Hahn.

IMG_9343Een paar weken geleden kwam CineCars mij op het spoor en werd ik tijdens een les op de kunstacademie gebeld. Na een korte “ik weet niet wie je bent en wat je doet, maar volgens mij kunnen wij wel samenwerken”, was ik direct geïntrigeerd en brabbelde ik er rustig op los met mijn kennis van de autowereld en racerij, om zo indruk te maken.

Onze paden kruisden elkaar ogenschijnlijk omdat ik al geruime tijd bezig was auto’s – en dan voornamelijk de klassiekers – op een nieuwe manier de media in te krijgen. Tal van autobladen puilen uit van de foto’s, maar zelden wordt er een artikel geflankeerd met een illustratie, tot ergernis van ondergetekende. 

DSC_0723Johan van CineCars deelde mee dat ze graag hun mascotte, de Mini Cooper S, een rol willen laten spelen op de website door middel van illustraties en stripverhalen. Nu ben ik geen striptekenaar – of comic designer zoals dat tegenwoordig heet – maar had ik wél het geluk dat de academie waar ik studeer de enige comic design opleiding van Nederland huisvest.


Na opgehangen te hebben met Johan, rende ik met m’n telefoon nog in mijn hand naar het atelier van de strippers en vatte ik mijn goede vriend Coen in de kraag met de mededeling dat er een strip van een Mini Cooper getekend moest worden “en wie beter dan jij?!”. Coen z’n ogen begonnen te fonkelen, hij verdween met z’n gezicht in zijn aktetas en grabbelde furieus tussen allerlei schetsbladen. Natuurlijk had Coen, opgegroeid met Mini’s en altijd een schetsboek en pen in z’n handen hebbend, al een lading tekeningen van de desbetreffende auto in zijn repertoire, die hij vervolgens met een guitige glimlach uitspreidde op z’n tekentafel, “Kijk nou Leonie, MINI’S ZIJN ZO LEUK!”.

A match made in heaven.

mini-3Om Coen en mijzelf kennis te laten maken met de Cine Mini, kreeg ik na onze eerste ontmoeting met Johan al meteen de autosleutels in m’n hand gedrukt. Hij prevelde een aantal maal “be gentle, it’s a rental” en ik zei wat sussende woorden betreffende mijn flinke ervaring met het rijden in klassieke auto’s, waarna hij de moed bij elkaar raapte om z’n kind toe te vertrouwen aan een 23-jarige onbekende dame.

Met pijn in mijn kaken door de enorme glimlach die ik kreeg van die brommende vier cilindertjes, reed ik van Utrecht naar Zwolle. Eenmaal daar haalde ik Coen op, gaf ik een dot gas richting de Veluwse bossen en hoorde ik zowel de auto als Coen kirren van blijdschap. Zoals goede kunststudenten betaamd waren we bepakt en bezakt met camera’s, fototoestellen, schetsboeken en een flinke dosis nicotine en cafeïne – de twee hoofdzakelijke voedselgroepen van hard werkende kunstenaars – om zo onze nieuwe relatie met de CineMini vast te kunnen leggen.

IMG_9387Als je in de CineMini stapt merk je al meteen dat het een bengel is. Je hoeft maar naar het gaspedaal te wijzen en hij ontbloot grommend z’n tandjes. Onrustig en met z’n kontje wiebelend wil hij je de hele wereld laten zien. Dat is ook niet zo gek, want hij heeft zich jaren moeten inhouden tot z’n cilinders groot genoeg waren om in de bandensporen van z’n opa te kunnen treden. Als koter heeft de Cine Mini menig maal de verhalen van opa’s glorieuze overwinning van de rally van Monte Carlo in 1964 aangehoord en kon hij niet wachten om zelf net zo hard te rijden. “Je moet je niet laten intimideren door die grote spierbundels Cine Mini”, zei opa altijd, “die enorm zuigers duwen alleen maar gebakken lucht. Je moet ze pakken in de bochten, dan laat je ze hijgend in je bandensporen achter!”.

De Cine Mini was dus ook erg blij toen Coen en ik hem mee uit namen over bochtige boswegen. Onrustig maar braaf wachtte hij op de parkeerplaats tot z’n contactsleutel omgedraaid werd. Lachend legde Coen z’n schetsboek op z’n schoot en probeerde hij dit blikje vol karakter op papier te krijgen. Wat naar mijn mening goed gelukt is.
Na deze bekoorlijke inauguratie mogen Coen en ik ons officieel bij de CineCars-familie voegen en nemen we samen met het team en een kop vol creatieve ideeën een hele leuke nieuwe afslag. Het resultaat van dit huwelijk zult u de komende maanden hier op de website te zien krijgen.

Leonie