Als officiële automobiel-enthousiast, is het onvermijdelijk dat ik op vakanties regelmatig mijn oog op de lokale automobielen laat vallen. Dat gebeurt eigenlijk automatisch. Natuurlijk vooral de klassiekers en youngtimers, maar het nationale beeld van automobiliteit intrigeert me ook. Dus tijdens mijn vakantie in Noorwegen kijk ik altijd naar de lokale automobiliteit.

14Van eerdere vakanties was me al opgevallen dat Noren lang doorrijden in hun auto’s. Dat komt door de zeer hoge belasting op nieuwe auto’s. In Nederland is die door BTW en BPM samen al niet misselijk, maar in Noorwegen doet men er een flinke schep bovenop. Kun je in Nederland voor  €17500 een VW Golf kopen, in Noorwegen mag de koper €32000 aftikken. Youngtimer liefhebbers kunnen dus hun lol op in Noorwegen. Klassieke auto’s zie je maar weinig in het straatbeeld, alhoewel ik werd verrast door een Rolls Royce uit de jaren ’60 en een oude Opel Olympia en ook door een donkerblauwe enigszins krokante MG Midget op een camping net boven Oslo.

Sinds kort is er in Noorwegen echter ook de Tesla-opkomst. Niet omdat die nu zo geweldig rijdt of er geweldig uitziet, maar vooral omdat je over elektrische auto’s geen belasting betaalt. En dat scheelt een slok op een borrel in dit olieland!

Veel youngtimers dus, maar Noorse autoliefhebbers vinden het vooral leuk om gewone auto’s flink te tunen en van dikkere motoren te voorzien. Dat doen ze met Volvo’s, maar ook met Opels, Mercedessen, Audi’s en vooral Amerikaanse auto’s. Hoe meer PK’s, hoe beter. Ook daarvan verschillende exemplaren zien langskomen. Verbouwen van auto’s is ook een hobby. Maar van een stationcar een pick-up versie, omdat dat praktischer is in je boeren bedrijf.

7Over boeren gesproken: shoppen per tractor is geen probleem in dit dunbevolkte land. Wij nemen graag een bergweg in plaats van een tunnel als dat mogelijk is. En om dan een in prachtige staat verkerende klassieke Amerikaan tegen te komen is een aangename verrassing. Wat een mooie auto. De breedte was ongeveer gelijk aan de weg, maar wat hindert dat? De meest voorkomende klassieker in het straatbeeld in Noorwegen is overigens de VW kever. Daarvan hebben we de nodige exemplaren gezien uit de jaren ’60 en ’70. Noren en Fransen lijken in een opzicht op elkaar; als een auto kapot is of overbodig, dan zet je hem.gewoon ergens op het erf om langszaam een te worden met de natuur.

Voor de liefhebbers van klassieke vrachtwagens valt er ook het nodige aan oude Volvo’s en Scania’s met torpedoneuzen te zien. Werkpaarden, maar vaak in een mooie staat. Worden gewoon lokaal dagelijks gebruikt en met veel plezier.

21Qua bezoekende toeristen flink wat VW’s T2 en T3 gezien, vooral in de camperversie en vaak in een mooie staat. Onderweg terug nog wat Hollanders tegengekomen. Een latere DS met correcte caravan er achter. De eigenaar had deze vakantie voor het eerst zonder ANWB doorgebracht! Verder een mooie Amazon en een grotere camper die op een aanhanger een Renault 17 trok. Een mooie manier om lokaal klassiek te rijden. Ook in Duitsland een jaren ’80 S-klasse in de file tegengekomen. Een buitengewoon gaaf exemplaar. Terug in Nederland nog een leuke dubbeldekbus en een fraaie Peugeot 104 gespot.

Groet, Robbert

[flickr_set id="72157664289564912"]