Dare to be different! Met een echte Amerikaanse muscle-car val je nog steeds op in Nederland. Überhaupt als je hier in een Amerikaanse auto rijdt tussen de dagelijkse, moderne koekblikjes die louter als vervoermiddel zijn geproduceerd. Waar veel moderne auto’s vrij zijn van karakter en looks, zijn de klassiekers die hier in Nederland rondrijden wél een verlengstuk van de karakters die achter het stuur zitten. Niet grijs, niet saai en vooral niet stil.

15791785649_b3f3e78472_kOp “American Sunday” van 402 events maakten we afgelopen jaar kennis met de Amerikaanse autocultuur in Nederland. Een geweldig event, met geweldige auto’s, mooie mensen en een sfeer die kenmerkend is voor deze sub-cultuur in Nederland. De afgelopen editie van American Sunday smaakt naar meer en we kijken nu al uit naar de editie van 2015.


In Zandvoort maakten we kennis met Bart. In eerste instantie viel gelijk zijn Mustang op toen deze bij het Concours d’Elegance op het paddock geparkeerd werd. A real “Bullit” car die met zorg en aandacht gerestaureerd is. Niet helemaal origineel, maar helemaal op “smaak” gemaakt door de eigenaar. Toen Bart zich bij zijn auto meldde was voor ons het plaatje compleet. What a match!

15792062037_96b6cec914_kDe Mustang is natuurlijk een echt Amerikaans icoon. Vanaf 1964 een regelrecht succes als coupé, fastback of convertible. Tot op de dag van vandaag is de Mustang in productie, maar de klassiekerliefhebber is natuurlijk fan van de eerste generatie Pony-cars. Voor elk wat wils in uitvoering, motorisering en aankleding. Van een 6 cilinder tot dikke Shelby’s, van cruiser tot racer, van working-class tot high-society, de Mustang heeft de wereld destijds goed veroverd en in 2014 kon het 50-jarige bestaan van het model  al worden gevierd. 

banner breed cc films-1

Bart is ICT-er en als er vooroordelen bestaan over deze vakmensen die alleen maar achter hun PC zitten, dan is Bart wel degene die deze vooroordelen vermorzeld. Een paar jaar geleden toevalliger wijze terechtgekomen in de Amerikaanse autoscene  die Nederland rijk is.  Het geluid, de power en de sfeer hebben ook Bart direct overtuigd en er moest een Amerikaan komen. De Mustang was zijn favoriet en al vrij snel vond hij deze ‘68-er Coupe. Van een beetje poetsen en wat chroomdeeltjes wisselen, volgde al snel een volledige restauratie waarbij ook techniek volledig naar Bart zijn zin werd opgebouwd, niks achter de pc, maar een Mustang restaureren, modificeren en “eigen” maken.  Dat Bart hierin is geslaagd mag wat mij betreft wel duidelijk zijn. Een project om trots op te zijn!

15790418178_7575c097c0_kHet voordeel van deze Mustang en natuurlijk ook van veel Amerikaanse klassiekers, is dat hij zo boordevol karakter zit. Een mooie weerspiegeling van iemand zijn echte persoonlijkheid en niet een koekblik voor “turfsmurfen & vinkvee”. Dare to be diferent! Net als Bart. Kijk naar de film, geniet, inspireer en kom ook zeker eens kijken op de diverse Amerikaanse auto-evenementen die Nederland rijk is, in deze USA cars zitten mensen met karakter. De Amerikaanse autocultuur staat open voor iedereen, zoals de Mustang in de jaren zestig ook was. Keuze genoeg  en voor elk wat wils!

Dennis Rietveld