De Citroen CX bestaat 40 jaar en dat wordt in stijl gevierd middels de herhaling van de introductierit waarmee de CX in augustus 1974 zijn comfort en betrouwbaarheid mocht bewijzen. Na maanden voorbereiding is het zover, de Raid Artique is van start gegaan.

De tocht startte in het Zweedse Gällivare, uiteraard rond de historisch juiste datum van 27 augustus 2014. Dat is precies veertig jaar na de presentatie van de Citroën CX in Lapland. Volg door de ogen van Daan Pluijms de avonturen van de 17 equipes uit alle delen van de wereld voor hun tocht van 3400 kilometer van de poolcirkel naar Parijs.

Dag 1, Gällivare – Storuman. 

Na een paar dagen, voor sommigen zelfs weken durende heenreis begint dinsdag 26 augustus de Raid Arctique dan officieel. De auto’s worden gedoopt met champagne om een voorspoedige reis af te dwingen.

De etappe voert vanuit hotel Dundret Björnfällan te Gällivare – hetzelfde startpunt als in de Raid van 1974 – naar de eindbestemming Storuman. Een rit van ongeveer 400 kilometer, die geheel over de E45 voert. Onderweg wordt Jokkmokk en iets ten zuiden daarvan de poolcirkel aangedaan, en in Arvidsjaur wordt de groep verwelkomd door leden van de Noord-Zweedse Citroënclub. Enkelen van hen rijden een stuk mee. Een van de weinige momenten dat er in colonne wordt gereden. De overige momenten rijden de equipes zelfstandig, of in kleine groepjes.

Op het verwisselen van een bij aankomst stukgeslagen radiateur na heeft de ANWB-equipe weinig om handen gehad deze eerste dag. Woensdag op naar Orsa!

N.B. Het is trouwens lastig typen terwijl je bestuurder met 140 over bochtige, glooiende wegen scheurt 🙂

Daan Pluijms

[srizonfbalbum id=109]