Sinds de eerste rally in 2005 ben ik flink wat jaren betrokken geweest bij de Dutch Mini Rally en heb het zien groeien van een leuke puzzelrit tot een serieuze rally met maar liefst drie klassen en internationale deelnemers. 

Elk voorjaar verzorgt de Dutch Mini Rally in samenwerking met Ben van Leeuwen een meerdaagse rally naar het buitenland en in oktober is er de zogenaamde ‘Mini’ Dutch Mini Rally. Zondag 12 oktober was het weer zover en het leek mij een mooi moment om na een vrij lange mini pauze weer eens mee te doen.

Cinecars’ eigen Oscar en ik hadden elkaar nog nooit eerder ontmoet, maar er is geen betere manier om iemand snel en goed te leren kennen dan samen een rally te rijden. Alsof dat nog geen uitdaging genoeg was, schreven we ons met de CineMini gelijk maar in voor de lastige Tour-klasse.

Na een korte briefing in Berghotel Amersfoort werden de rallyschildjes gemonteerd, de roadbooks en controlekaarten uitgereikt en vertrokken de 41 equipes voor een dag op de Utrechtse Heuvelrug. Een mooi contrast was een fraaie selectie aan Italiaanse supercars die vanaf hetzelfde hotel vertrokken voor een ritje.

[srizonfbalbum id=147]

De ochtendetappe bestond uit een serie van bol-pijl routes, grensbenaderingen en ingetekende lijnen waarvan sommige met barricades. Voor een firsttime navigator had Oscar het spelletje al supersnel door en ik begon het roestige gevoel, na jaren geen rally meer gereden te hebben, langzaam kwijt te raken.
Zou ‘Team CineCars’ dan gewoon een gooi kunnen doen naar een top 3 positie in het Tour-klassement? Wij vonden van wel. Op dat moment…

De ochtendetappe eindigde met een lunch in het pittoreske Wijk bij Duurstede en terwijl de organisatie de tussenstand ging uitrekenen aan de hand van alle ingenomen controlekaarten, begonnen wij aan de middagetappe.
Ook op dit traject hadden we onze handen vol om alle kaartfragmenten en routes goed te interpreteren en in te tekenen, maar wat een prachtige route heeft de organisatie uit weten te zetten.

De laatste stempel werd op de controlekaart gezet en de tocht eindigde tenslotte weer bij Berghotel in Amersfoort.
Wat nog meer tot een eind kwam was onze hoop op een hoge positie in het Tour-klassement aangezien we 14e (van de 15) bleken te staan na de ochtendetappe. Deze positie bleek na de middagetappe en tijdens de prijsuitreiking onveranderd te zijn.

De Dutch Mini Rally lijkt veel te kunnen bieden voor zowel de beginnende als ervaren rallyrijder en dat zorgt voor een grote diversiteit aan deelnemers en bijzondere Mini’s. Dat er altijd tijd is voor fun binnen de DMR bewezen de jonge deelneemsters Emma en Nathalie die met hun tijger- en dino-outfits wellicht nog meer opvielen dan de meest bijzondere Mini. Als je dan ook nog winnaar wordt binnen de Comfort-klasse laat je een onuitwisbare indruk achter.

Na een heerlijk afsluitend tapasbuffet en de prijsuitreiking konden zowel deelnemers als organisatie terugkijken op een meer dan geslaagde Mini Dutch Mini Rally. Het mag dan misschien geen toppositie opgeleverd hebben voor dit CineCars duo, het leverde zeker een mooie reportage op. Oscar en ik gaan in ieder geval nog even flink oefenen voor volgend jaar. Want één ding staat vast: met Mini’s maak je vrienden…

[srizonfbalbum id=148]

Arno Schwithal