16 mei 2014 23:32

Het is stil als we ontwaken in San Marino in ons hotel dat ‘De Grot’ heet. We gaan de bagage alvast in The Cat zetten (de redactiewagen; een Jaguar youngtimer) en horen terwijl we teruglopen naar het historisch centrum opeens een ver ronkend geluid van hard werkende motoren. De eerste deelnemers van de Mille Miglia beklimmen de berg van San Marino. Smalle straatjes versterken het gebrul nog. Ik neem m’n plek in op het officiële plein, waar alle auto’s even moeten stoppen om een comité van hoogwaardigheidsbekleders een handje te schudden. We zien Jay Leno stoppen, die gelijk de show steelt. Hij stapt met zijn grote lijf uit de Jaguar XK120. Een interviewer van de lokale tv vraagt of hij een beetje goed in de auto past. Jay Leno antwoordt met Amerikaanse flair ‘I’m a fat ass allright!’? IJs gebroken. Verder kwam AC/DC zanger Brian Johnson langsrijden met zijn Jaguar C-type. Ook meer dan tienvoudig Mille Miglia-winnaar Giuliano Cané kreeg een warm onthaal en reed daarna verder in zijn Bugatti. Vroeger reed hij met een BMW. Ook kwam ik de Traction Avant 15 CV tegen die ik eerder in Zwitserland al had gezien. Verder de Houtkamp Equipe met hun XK 140 en een duifgrijze Peugeot 403 van een Nederlands team. Die Peugeot was helemaal origineel en nimmer gerestaureerd. Dat maakt de kans groter om mee te mogen doen.

Bij het Piazetta di Titano in San Marino was de bocht krap. Veel Jaguars, Ferrari’s en vooral de Bentley en Mercedes tractors, want het zijn bakbeesten, kunnen de bocht daar niet maken en worden met de hand even teruggeduwd en kunnen dan verder rijden. Het hellinkje omhoog wordt er dan flink geaccelereerd. De rijders waren in San Marino al ruim drie uur aan het sturen en moesten nog minstens een uur of 5 – 6 verder naar Rome. Wij reden na de lunch een stukje mee en kwamen een Mercedes SL en een kleine Fiat adept tegen. Daarna reden we over buitengewoon slechte wegen naar Chianciano Terme in het prachtige Toscaanse heuvellandschap. Daar begroette de hoteleigenaars ons hartelijk, want we komen er al een paar jaar. Vorige keer had ik opa (90 jaar toen) meegenomen voor een ritje in de Jaguar XK8. Dat vond hij heel erg leuk. Hij werd al jong meegenomen naar de Mille Miglia en lag volgens eigen zeggen nog in de wandelwagen toen de wagen met hoge snelheid (het was toen nog een race) langsreden. Mooie tijden.

Ondertussen gaan we morgen het traject meemaken tussen Radicofani en Lucca, met een stop in Volterra. Morgenavond meer foto’s, als de internetverbinding het toelaat!

********

Groet uit Toscane!

Robbert Moree

[srizonfbalbum id=40]

[srizonfbalbum id=39]

[srizonfbalbum id=38]