Beloofd is beloofd! Ik zou nog eens door de Mille Miglia foto’s bladeren en kijken of er nog aardige platen tussen zitten. Vanuit Italië zorgde de WiFi er voor dat er slechts zeer beperkt foto’s konden worden verstuurd naar de editor van CineCars. Vanavond ben ik dus nog eens door de foto’s gebladerd. Opeens krijg ik weer zin om terug te gaan, maar dat is zinloos, want die oude raspaardjes en gebruiksauto’s zijn allemaal naar huis. Dan zie ik weer zo’n foto van een Ferrari toerwagen, die Enzo maakte om zijn racerij te bekostigen. Koffer op het dak, prachtig. Iets dat me ook bijblijft zijn die gehelmde hoofden die boven de auto uitkomen. Met witte, gele, rode en lederen helmpjes.

Ook die enkele foto van een Italiaan die kijkt naar deze rally met oude auto’s. De mensen staan in steden en langs de landweggetjes te kijken naar de langsrijdende vintage auto’s. Ze zwaaien en roepen en de rijders reageren: feest dus. Mooie foto ook van een tijdofficial die met zijn slapende zoon in z’n armen zit, want de emoties hadden zoveel energie gevergd, dat hij diep in slaap was in de armen van pa.

Een foto van de ijverige handen die de loodjes om de stuurkolom doen, en dat terwijl bij sommige auto’s het stuurwiel makkelijk los kan en het loodje dus zo van het stuur kan. Ik kom een foto tegen van de Godin van de weg, de DS, waarvan het CineCars team ook een mooie film op de website heeft staan. Zo’n gebruiksauto doet gewoon mee tussen het GT geweld.

Naast de MM kat in Radicofani, trof ik ook een bijzonder model Maserati aan in Brescia met blonde haartjes en een hondensnuit. De bazin sprak geen Engels, dus haar man vertaalde toen ik vroeg of de Maserati-hond al een Porsche was tegengekomen. Daar werd hartelijk om gelachten.

Ook de Talbot Lago T26 Grand Sport Spider uit 1951 van Aaldering vastgelegd, waarvan ik de constructie rond het reservewiel erg smaakvol vond. Natuurlijk die klein gemotoriseerde mini racewagens, waar dan twee van die grotere moderne lijven inzitten, die eigenlijk niet passen. Ton Roks heeft ooit een mooi verhaal geschreven over de MM mee mogen doen als bijrijder in een Bugatti. Krap, geen comfort, olie en benzinespatten in het gezicht. Het is dus afzien, maar de deelnemers hebben het er voor over. Ze maken tenslotte iets unieks mee: de Mille Miglia.

Robbert Moree

[srizonfbalbum id=44]

[srizonfbalbum id=45]

[srizonfbalbum id=46]