Zo, dat scheelt als je de weg weet. Vanmorgen in één streep met de CineCars perscat naar het circuit gereden. Lekker vroeg, want er moesten nog bestanden naar de redactie. De dag op het circuit begon regenachtig. De ochtend was gevuld met ritten van clubs en merken, die rondjes circuit mochten doen. Dat waren nieuwe Ferrari’s, oude Rolls Royces, veel Lotussen, maar ook een oude Renault. Wat opvalt is hoe ontzettend veel plezier de rijders en bijrijders hebben. Er wordt wat afgelachen. Dat is één van de redenen dat oude auto’s zo leuk zijn.

[srizonfbalbum id=89]

In dit stukje reportage ook aandacht voor die mensen die alle races op Le Mans mogelijk maken. De wedstrijd commissarissen, de medische dienst, brandweer, veiligheidspersoneel. Ze lopen allemaal rond de track. De mensen rond raceprocedures in oranje, de medici in geel en crisisstaf in rood.

[srizonfbalbum id=90]

De 250 Tornano a Casa is de naam die Brandon Wang, een grote auto-verzamelaar uit Hong Kong en een Ferrari adept, aan een rally van ongeveer 20 vrienden die een Ferrari 250 bezitten. Op hun weg terug rijden deze auto’s langs Le Mans en staan daar twee dagen te kijk. Ook rijden ze een rit van 20 minuten over het circuit. Zaterdagavond rijden ze weer door naar Italie, waar ze in het Ferrari walhalla eindigen: Maranello! Er zijn maar liefst 3 GTO’s, een Lusso Interim en een paar California’s. Ik heb ze vast kunnen leggen, want we zullen ze niet vaak in dit aantal bij elkaar zien.

[srizonfbalbum id=91]

Sinds 1923 was er volgens de traditie in Le Mans altijd een staande start, waarbij de rijders aan de andere kant van de baan moesten wachten tot de vlag was gedaald, alvorens naar hun auto’s te rennen, in te stappen, te starten en weg te rijden. Dit bleek behoorlijk gevaarlijk, omdat de meeste rijders veiligheidsmaatregelen als veiligheidsriemen vergaten. De manier van starten werd ook lang elders gebruikt, voordat de veiligheidsmaatregelen de overhand kregen. De start wordt nu nog gebruikt bij sommige motorraces als de Coke Zero Suzuka 8 Hours en de 24 Heures Moto. Hier wordt de start gebruikt, gevolgd door een rollende start na één ronde. Het maakt de start in ieder geval een mooi spektakel.

[srizonfbalbum id=92]