Interclassics, Nederlandse topbeurs van internationale allure

Toch mooi dat ons kleine kikkerlandje in staat is om een mooie compacte beurs neer te zetten in Maastricht met hele hoge kwaliteit auto’s. Ook de merkenclubs van Volvo, BMW, Saab, Austin Healey en meer waren aanwezig. Jammer dat die in een bovenhal staan die relatief buiten de mainstream hal met verkoopstands staan.

Naast een keur aan Jaguars vanwege het 80-jarig bestaan van dat mooie merk, is er natuurlijk nog veel meer te beleven tijdens de Interclassics in Maastricht. Houtkamp is er zoals gebruikelijk prominent aanwezig bij de ingang met een aantal prachtige Aston Martins, maar ook VW busjes, Kevers, een VW K70 en meer ‘gewone’ auto’s staan er te pronken. De beurs is een goede beurs voor de handelaren. De prijzen in het hogere en middensegment stijgen fors en dat leidt ook tot een opwaartse druk op de goedkopere auto’s. En dan heb je de zeldzame auto’s met weinig kilometers. Zo stond er een Ford Escort MkII te koop in basis uitvoering met een 1300 motor voor maar liefst 29.500 Euro! Uw reporter moest even houvast zoeken… Toen ik dit andere vertelde, dachten zij: dat moet een bijzondere rally auto zijn, maar nee, gewoon de basisversie.

Ook mooie Porsches 911 en Amerikaanse muscle cars er tussen. Leuk om te zien dat ook heren van boven de zeventig zich buiten over de boxertechniek van een Porsche RS…

In samenwerking met de Historische Auto Ren Club (HARC) en de organisatie van de Historic Grand Prix te Zandvoort wordt het thema “Grand Prix Classics” gepresenteerd. De eerste Grand Prix race vond plaats in 1906 op een driehoekig circuit in Le Mans, waar elke dag 6 rondjes werden gereden. In afgelopen decennia is er veel veranderd in de wereld van racing. Aan de hand van een 20-tal historische racers wordt op TopMobiel de Grand Prix geschiedenis gepresenteerd. Onder deze 20-modellen bevinden zich onder andere de “Graham Hill” Lotus 49 R3 en de BRM 1.5L V16. Beide wagens worden door het Beaulieu National Motor Museum ter beschikking gesteld. In samenspraak met de HARC en de HGPZ worden enkele unieke raceklassiekers gepresenteerd in het showgedeelte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Lotus, Maserati, Bugatti, Ferrari, Williams, March, Tyrell et cetera. Leuk om dit soort auto’s hier te zien die ik ook heb zien rijden in de Mille Miglia en op Goodwood.

Naast auto’s ook veel mensen met passie voor auto’s ontmoet, zoals Frans, die onder zijn flat inmiddels 11 garages heeft opgekocht om zijn oldtimers te stallen waarmee hij meedoet aan de Tulpenrally en zo ongeveer elke andere rally. Vooral Engelse auto’s, maar merkwaardig genoeg ook een Duitse youngtimer: een Audi RS6… En die standhouder uit Engeland die dermate veel van de gezelligheid geniet ’s avonds, dat hij pas om 12 uur zijn stand opendoet. En natuurlijk de fantastisch hartelijke eigenaar van Gilena motorbooks international, die er altijd staat, geen Engels spreekt en toch met je kan communiceren! Geweldige man!

Robbert Moree