Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

21028224049_3811eb5e94_hflag_cinecars_portugueseBij CineCars zijn we blij  dat we meer en meer interactie krijgen met autoliefhebbers uit alle uithoeken van de wereld. Wat is er dan mooier als men ook elders mooie CineCars films en foto’s gaat maken. Na een eerdere bijdrage uit Rome tijdens de Mille Miglia ontvangen we nu een bijdrage uit Brazilië. Socorro om precies te zijn, een voor de meeste mensen totaal onbekend stadje in de staat São Paulo.

‘Clube do carro antigo Socorro’

Het ligt in het zogenaamde ‘Interior’, het platteland van Brazilië. Socorro, wat vertaald ‘Help’ betekent. Het ligt op ongeveer 2,5 uur rijden van de metropool São Paulo. Rond de stad veel boerderijen waar onder andere koffie en sinaasappels worden verbouwd. Het meest bekend is de stad vanwege zijn ligging langs het ‘Circuito das Águas Paulista’, een rivier van honderden kilometers lang die langs en door diverse steden stroomt.

20678764394_6602e8ef08_kToerisme in Socorro dan ook een belangrijke bron van inkomsten, ECO en Adventure toerisme zoals rafting, kajakken, afdalen in watervallen, ziplines en mountainbiken zijn er zeer populair. De sfeer is gemoedelijk en vergelijkbaar met een klein stadje in Zuid Frankrijk.
Jaarlijks in augustus viert men hier een maand lang het bestaan van de stad en een van de evenementen om dit te vieren is het ‘Encontro de Autos Antigos’ wat 3 dagen duurt. Het evenement wordt georganiseerd door de lokale klassieke auto club ‘Clube do carro antigo Socorro’ in samenwerking met de gemeente Socorro. Zelf wist ik vooraf niet hoe groot het evenement zou zijn, ik verwachtte wel veel Volkswagen Kevers die in Brazilië Fuska’s worden genoemd en natuurlijk Volkswagen busjes, lokaal Combi’s genoemd. Daarnaast de Braziliaanse Chevrolet Opala en Ford Maveric en misschien wel een Ford Puma.

banner breed cc films-1

20593919743_23892e0dfe_hDe grootte van het evenement overtrof mijn verwachting. Want naast de bekende Braziliaanse auto modellen stond er ook veel Amerikaans spul zoals oude Pickups , Jeeps en een Cadillac Galaxie. Een aantal prachtige Volkswagen Karmann’s, een Mercedes sport en zelfs een uit Duitsland geïmporteerde Opel Kadett. De eigenaren kwamen uit de wijde omtrek vandaan, naast de omgeving Socorro ook uit Campinas, São Paulo en zelfs Santos dat op een kleine 4 uur rijden ligt. Het hebben van een klassieke auto in Brazilië, dan behalve een Fuska of Combi, is best uniek. Onderdelen zijn schaars en heel duur. Alles wat je uit het buitenland moet importeren wordt belast met minstens 60 procent invoerbelasting.

We spraken veel auto eigenaren en merkten de overeenkomst met Europese klassieke auto eigenaren. De passie voor hun klassieker als ze vertelden hoeveel moeite en geld ze in hun oude bolide hadden gestoken over de jaren, ook hier in Brazilië zijn er echte “petrolheads”. Het Encontro de Autos Antigos was enorm goed georganiseerd met de diverse eettentjes met lokale snacks, verkoop van schaalmodellen en zelfs live muziek op een podium.

20593919353_1251c78e74_hOp zondag kwam de lokale buggy club nog even langs met de zelf gemaakte voertuigen op basis van de Volkswagen kever. Het mooie zonnige weer en de uitbundige gezellige Brazilianen maakten het een fantastische ervaring.

Ik ga volgend jaar zeker weer even langs om het mee te maken.

René Schaap