Een klassieke Ferrari in het zwart zie je niet zo vaak. Voor Mick een hele bewuste keus om geen rode Ferrari 308 GTB te kopen. Stijlvol, klassiek en met een beetje bescheidenheid toch heel erg opvallend. De Ferrari 308 is een van de eerste Ferrari’s welke in grotere aantallen geproduceerd werd. Een klassiek sportwagendesign, vol emotie en vanaf de introductie een echte hit. En wie heeft er geen poster van een Ferrari boven zijn bed gehad vroeger? Mick zou het niet alleen bij de poster houden bleek later.

Als middelbare scholier werd hij verliefd op het merk, enigszins gestimuleerd door de toenmalige serie “Magnum P.I” waar de Ferrari 308 GTS naast Tom Selleck een belangrijke hoofdrol had. Stoer en typisch jaren tachtig! Als autoliefhebber kocht Mick heel bewust zijn eerste Ferrari 308.
Een compacte V8 motor verpakt in een elegant en sierlijk koetswerk. Aanvankelijk geproduceerd in polyester en later voorzien van een stalen carrosserie. Vanaf de introductie zijn diverse motoren gemonteerd en bij liefhebbers en verzamelaars zijn de vroege Europese exemplaren met dry-sump oliesmering en carburateurs zeer geliefd. Naast de kleur waren ook deze punten een vereiste voor Mick voor de aanschaf van zijn 308. Door de jaren heen zijn er diverse uitvoeringen op de markt gebracht en per afzetgebied konden de specificaties sterk verschillen.

In Italië werd vanwege de fiscale regelgeving ook een 2 liter versie uitgebracht in de vorm van een 20. Hiervan is later ook nog turbo versie uitgebracht. De versies voor buiten Europa hadden een veelal een “geknepen” V8 en bijvoorbeeld de Amerikaanse Ferrari 308 en regulier oliesysteem. Later werden de carburateurs vervangen door een injectiesysteem . Uit al deze verschillende versies van de 308 serie heeft Mick heel doelbewust gekozen voor zijn huidige zwarte auto.

De Ferrari 308 van Mick is de dichte GTB versie, eigenlijk een veel minder geziene auto dan de open GTS. Een stukje Italiaans maatwerk en de lekker compacte auto zorgt voor veel rijplezier. Inmiddels zijn de sportwagenprestaties niet meer zo indrukwekkend als dat ze destijds waren, maar de emotie die beleefd wordt tijdens het rijden heeft absoluut nog niets van zijn glans verloren. Wanneer de motor warm is, kan leuk gas gegeven worden en een ware symfonie van de V8 komt tot leven wanneer de toerenteller richting het rode deel vliegt. Vol enthousiasme weet Mick te vertellen waarom de Ferrari 308 nu voor hem zo speciaal is.

Een echte klassieker, gesierd met een inmiddels bijna mythisch logo. Deze “black beauty” zorgt voor een glimlach op het gezicht van Mick en wordt zeker niet gebruikt om even boodschappen te gaan doen. Nee, deze auto verdient aandacht en daar zorgt Mick dan ook voor. Voor het rijden even een korte blik naar de spanning van de XWX banden, zorgen voor oliedruk en dan pas starten. De Ferrari 308 GTB is helemaal in zijn element op bochtige binnenwegen. Hier geniet Mick dan ook voluit. Niet protserig en vol emotie!

Dennis Rietveld

[srizonfbalbum id=12]