Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

IMG_0539Lampedusa – die speldenprik midden in de Middellandse Zee, met 20 vierkante kilometer kleiner dan Vlieland – is vooral bekend als de plek waar in grote getale vluchtelingen uit Afrika aanspoelen.

De zachte onderbuik van Europa op iets meer dan 100 kilometer van de Tunesische kust en ruim acht IMG_0542uur varen van Sicilië.

Als je op het eiland aankomt valt een aantal dingen op, hoe kaal en rotsachtig het is, dat er geen immigrant te bekennen is en dat het er letterlijk wemelt van de Citroën Mehari. Op elke straathoek van het enige dorp op het eiland staat er wel één, of nog in de originele jaren zeventig kleuren oranje en geel of overgespoten en met stickers van de lokale auto verhuurder of van één van de tientallen hotels op Lampedusa. Af en toe kom je ook een Italiaanse variant van de Citroën Mehari tegen: een Fiat 127 met een custom made open carrosserie.

IMG_0546-2De reden voor de vele Mehari’s is eigenlijk vrij simpel: de auto is van plastic en kan dus niet roesten. Dat is op een eiland midden in de Middellandse Zee, waar de lucht altijd zout en vochtig is, een heel groot voordeel.   

Angelo van Schaik