Op zondag wordt er niet uitgeslapen. We worden verwacht om stipt om 8 uur de auto uit de parkeergarage te hebben gereden. Om kwart over 8 vertrekken 123 Coupé Fiat’s in colonne Turijn uit naar Reggia di Venaria. Dit paleis is een van de voormalige jachtpaleizen van de koninklijke familie van Savoie.

Na een restauratie van 10 jaar is het sinds 2007 geopend voor het publiek. Daar waar tot in de jaren 80 kinderen uit Venaria in de grote galerij voetbalden en rolschaatsten, lopen nu dagelijks vele toeristen vol bewondering door dit gigantische complex.

We zijn nog maar net buiten Turijn zodra we een aantal Coupé’s ongewoon aan de kant van de snelweg zien staan. Bij het invoegen is er kennelijk iets goed mis gegaan. Bij een kop staart aanrijding blijken vier auto’s betrokken te zijn. De bestuurders komen uit Italië, Finland en Duitsland. Beide Duitse auto’s zijn er het ergste aan toe. Eenmaal op de parkeerplaats in Veneria aangekomen verspreid het nieuws zich razendsnel. De auto’s uit Finland en Italië konden licht geschonden op eigen kracht hun weg terug naar het hotel vervolgen. Beide Duitse auto’s zijn weggesleept. Maar dat weerhoudt de pechvogels er overigens niet van om ’s avonds tijdens het galadiner gewoon feest te komen vieren.

In het centrum is er een groot gedeelte van de parkeerplaats vrij gehouden om onze auto’s te parkeren.  Een mevrouw die het schouwspel vanaf haar balkon stond te bekijken bood ons aan om bij haar boven te komen om vanaf haar balkon een foto te maken. Waar tref je deze gastvrije vriendelijkheid nog aan?

De rondleiding in het Reggia di Venaria leerde ons allerlei interessante wetenswaardigheden. Er blijken meerdere van dit soort paleizen gebruikt te zijn als verblijfplaats om vanuit te gaan jagen. Mocht de koning besluiten om naar een van zijn andere optrekjes te verhuizen dan diende hij dat wel lang genoeg kenbaar te maken. Al het meubilair diende namelijk van het ene naar het andere paleis mee verhuist te worden.

[srizonfbalbum id=55]

Om twaalf uur treffen we elkaar op het plein voor het paleis. De hoogste tijd om bij een restaurant aan tafel te gaan. De ene na de andere lekkernij wordt voorgeschoteld en daar smaakt een klein glaasje Piemontese wijn prima bij. 

Tijdens de lunch krijgen de groep met Poolse bezoekers lucht van wat er zich eerder die dag afgespeeld heeft. Hun eerste zorg is hoe het met hen gaat.

Het antwoord daarop is dat er gelukkig geen gewonden gevallen zijn maar dat de Finse bestuurder al bij het hotel staat en de motorkap niet open krijgt en dat de kofferdeksel niet sluiten wil. Er wordt meteen door de Polen gereageerd door aan te geven dat ze de Fin graag willen helpen. “he is our friend and our mechanics want to help him now. 

Waar tref je deze behulpzaamheid nog aan?

De rit terug naar het hotel geschiedt onder begeleiding van een aantal enthousiaste motoragenten. Ze vliegen links en rechts voorbij de auto’s en laten ons zo in rap tempo bij het hotel arriveren. Bepakt met een six-pack bier als cadeau vertrekken ze weer uit het zicht.

Pieter Molenaar
[srizonfbalbum id=56]