Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

20799117162_1125f14d37_kHet evenement Classic Wings and Wheels op luchtmachtbasis Gilze-Rijen wordt nu al -na slechts vijf eerdere edities- het Goodwood van de Lage Landen genoemd. Nu is dat misschien iets te veel eer, maar het geeft wel goed de sfeer weer.

Gedurende de dag moest zowel de grond als de lucht goed in de gaten gehouden worden. Er waren immers overal geweldige machines te zien en te horen. De zon hielp stevig mee om het kwik rap richting de 30 graden te stuwen en dat droeg zeker bij tot wederom een geslaagde editie van Classic Wings and Wheels.

20187571023_ca988126f9_kNaast de speciale ‘demo-runs’, presenteerden verschillende merkenclubs zich op het terrein, waarvan de historische Ferrari Club Nederland en de Matra Club de meest in het oogspringende waren. Daarnaast trokken de veelal pre-war bolides van de DVSCC veel bekijks. Behalve de welhaast obligate Bentley Blowers, Aston Martins en Ferrari’s, schitterde ook een aantal zeer mooi gepatineerde Bugatti’s van Type 13 tot en met 51.

50 jaar Matra Sports

20799118202_45554005fb_kSpeciale aandacht was er dit jaar voor ‘50 jaar Matra’. Ten eerste was er gezorgd voor een fraai overzicht van Matra auto’s die de merkhistorie zo compleet mogelijk weergaf met straatauto’s als de Djet, Matra Sports, Murena, Ranchero en Avantime. Daarnaast werden verschillende period Matra raceauto’s gedemonstreerd en zorgde de beroemde Matra V12 voor een ruggengraatprikkelend gehuil met de legendarische Henri Pescarolo achter het stuur. Inmiddels 72 jaar oud, 33 Le Mans starts en 2 hersenbloedingen verder, wat een doorzetter..! Jan Lammers was overigens vandaag voor het eerst 20185947124_62fbc85a59_kachter het stuur van een Le Mans Matra te vinden en was bijzonder onder de indruk van de drive-ability en genoot daar ook hoorbaar van. Tenslotte waren de Nederlandse ‘Goodwood sterren’ David Hart en Guido van der Garde aanwezig om het publiek te vermaken met de Lola T70 MK1 Spyder en een Coloni C3 F1 boilde uit 1989. David Hart benadrukte overigens voor zijn laatste demo-run de speaker op het hart dat dit zijn laatste evenement met de Lola is, want hij is inmiddels 58 jaar oud en eindelijk volwassen en het leek hem daarom verstandig deze ‘moordmachine’ maar snel van de hand te doen..

Historische vliegtuigen

Naast al het moois met vier wielen was er ook voor degenen die liever omhoog kijken veel te genieten. Gedurende de dag waren er verschillende spectaculaire vliegdemonstraties met historische vliegtuigen. Zo waren er onder andere 20808570325_f6470273b6_keen B25 Mitchell bommenwerper, Supermarine Spitfire, P51 Mustang (met imponerende D-Day livery) North American Harvards en maar liefst 4 Fokkers F4 van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht te bewonderen.

Al met al wederom een zeer geslaagde editie die vooral naar meer doet verlangen! Gelukkig is volgend weekend al weer de Historische Grand Prix op Zandvoort en over drie weken de Goodwood Revival! 

Tekst: Bastiaan van den Berg

Foto’s: Robbert Moree