Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

IMG_5792Terwijl elk verstandig mens zich nogmaals omdraait in zijn of haar warme zaterdagochtend-bed, schieten Mirko, Dick en ik richting het zuiden. De Legend Boucles à Bastogne rally gaat al om 8 uur van start – ja zo eentje hebben ze er ook in de ochtend. 

Deze rally – beter bekend bij de rally liefhebbers als de Boucles de Spa – wordt dit jaar voor de tweede maal niet in Spa, maar rondom Bastogne gereden.

 IMG_5853Het is alweer de 58e editie van de Boucles rally, waardoor deze kakofonie in de Belgische heuvels inmiddels een onderdeel van het leven aldaar geworden is. Dit wordt meteen duidelijk wanneer we aankomen op het overvolle plein waar de start reeds in volle gang is. Rondom de ronkende motoren is elke etalage behangen met rally posters en zelfs bij de plaatselijke friettent worden de bevroren kroketten en frikadellen uitgestald tussen een hele rits aan automodelletjes. De Ardennen ademen autohistorie.

IMG_6046De beslissing om deze rally vast te leggen was een lichtelijk spontane actie, waardoor we de voorbereidende pers-praatjes hebben laten schieten en besloten er gewoon met onze eigenwijze bakkes vol in te duiken. We krijgen een programma boekje in onze handen gedrukt met daarin een aantal met-Belgische-logica in elkaar geplakte kaarten en tijden waar we de – niet zuinige! – 300 equipes kunnen verwachten. Bij deze rally zijn er 19 verschillende Challenges of proeven waarbij de Regularity Tests over het algemeen de crux van zo’n competitie zijn.

IMG_6167

IMG_6134

Een Regularity Test houdt in dat je over een duidelijk aangegeven of juist een verstopt stukje route ofwel een bepaalde gemiddelde snelheid gegeven krijgt, ofwel een bepaalde tijdsduur krijgt waarbij het voor de navigator voornamelijk snel puzzelen is wat de gemiddelde snelheid dan zou moeten zijn. Deze snelheden liggen uiteraard een flink stuk hoger dan wat de rally rijders buiten deze RT’s om mogen rijden. Het is dan ook aan te raden om achter hekken, hooibalen, bomen of in binnenbochten te gaan staan gezien het serieuze slip en glij werk geen kattenpis is en de gebroken zijspiegels je om de oren vliegen.

DSC_0065De 19 Challenges zijn verdeeld over het hele weekend, waarbij de zondag een nieuw en heel bijzonder aspect heeft gekregen. De proeven zullen volledig onverhard en in de Ardense wouden gereden worden, een première voor de Belgische rallysport. Een goede beslissing van de organisatie me dunkt, gezien de focus en het winnen van punten hiermee compleet bij de kunde van de piloten terecht komt. Winterbanden verplicht, laarzen en thermo kleding erg aan te raden.

IMG_6138De Boucles de Bastogne heeft een Legend klasse (sterkere motoren, hogere gemiddelde snelheid) en een Classic klassement (ook plaats voor oudere besjes, lagere gemiddelde snelheid). Nieuw dit jaar, een derde Demo klasse – WRC, klasse A & klasse B rally wagens tot 1997 met uitsluitend originele kleuren en bestickering – die niet niet meedingen in de competitie, maar louter voor het publiek hun veren laten zien. Zo heeft ook de jongere generatie de kans om de posters boven hun bed tot leven te zien komen.

IMG_5971

IMG_5878Bij zowel de Legend als de Classic is het deelnemersveld behoorlijk divers. Natuurlijk vliegen de 911‘s, de tachtiger jaren BMW’s en de Opel Kadetts je om de oren, maar ik hoorde zowel Dick als Mirko kirren van blijdschap bij het zien van een Lancia Flavia – helaas stilstaand – langs de kant van een boerenweggetje. “Luister nou naar dat geluid, Leonie! Niets gaat er boven een ’66 er Alfa’tje Giulia”, zeggen de heren in koor. Ik geef ze hun gelijk – wat kan ik immers beginnen tegen zulke Italianofielen – ondertussen strijk ik mijn kippenvel glad van de zoveelste heerlijk ronkende Porsche motor die voorbijkomt.

IMG_5913Inmiddels opgewarmd met behulp van wat Belgische nectar en de modder van mijn niet-goed-voorbereide-keuze-tot-gympen afspoelend denk ik met veel plezier terug aan deze rauwe, koude dag. Klauteren met een camera in je hand, de uitlaatgassen in je neus en tot je enkels in de modder, het is voor mij de mooiste manier om een zaterdag door te brengen. Geniet van de foto’s en haak volgend jaar vooral aan om naar het zuiden te trekken, want dit smaakt naar meer!Leonie
Word CineCars reporter!

IMG_5881