16795303057_c757ab6757_kVaste volgers van CineCars kennen Nico al van zijn NSU Ro 80. Nico heeft nog iets van Duitse makelij in zijn verzameling: een phoenix rode Volkswagen Passat uit 1974. Eentje van de eerste generatie.

De Passat zit in Nico’s systeem. Nico is zo’n beetje opgegroeid op de achterbank van een Kever, waar vervolgens een Passat in phoenix rood voor in de plaats kwam. Toen deze Passat na twee maanden total loss gereden werd, bleef Nico met een afgebroken chroomstrip huilend naast de auto staan.

16816484299_e0b2fa5cfb_kDe Passat is sinds 2010 in Nico’s bezit. De Passat is er een van het eerste modeljaar, “met ronde bumpertjes en ventilatieroostertjes”. Bij een eerste inspectie leek de auto in goede staat te zijn, maar ondanks dat is er toch voor gekozen om hem te restaureren. Vervolgens bleek dat de Volkswagen toch rot was, waardoor het een restauratie van een jaar is geworden. Alles is dan ook onder handen genomen. Het resultaat mag er zijn, want volgens Nico is het de mooiste Passat van Nederland geworden!

banner breed cc films-1

16816487179_febf48af32_kEr was bij Volkswagen in die jaren geen geld om een volledig nieuwe auto te ontwikkelen. Door de overname van Audi in 1965 haalde Volkswagen wel heel veel technische kennis in huis. Dit betekende een overgang van achterwielaangedreven en luchtgekoelde auto’s naar voorwielaangedreven en watergekoelde auto’s: voor die tijd een heel stuk moderner. De Passat is dan ook het zusje van de Audi 80.

Volgens Nico moet je niet met haast in de Passat rijden. Met een rustig gangetje van rond de 100 kilometer per uur op de rechterbaan is het puur genieten. Dat hij geniet straalt er in de film van af. Kijk met ons mee!

Oscar Enklaar