autoweek-2016-3flag_cinecars_englishLekker koffieleuten en over elkaars auto kwijlen, Cars and Coffee is inmiddels ook in Nederland een begrip. Martin Philippo ging kijken wat wij daar hier van maken.

Een Cars and Coffee is eigenlijk een uit Amerika overgewaaid fenomeen. In opzet is het heel eenvoudig: vind een parkeerplaats en roep je vrienden op om op een dag ‘s morgens in alle vroegte bij elkaar te komen om, onder het genot van een bak koffie, met elkaar te kunnen kletsen over automobielen. Het geheel is ontzettend ongedwongen, niemand hoeft zich aan- of af te melden, het kost helemaal niets. In Nederland verlopen Cars and Coffees vaak wat georganiseerder. Misschien past dat ook wel bij de Nederlandse aard. Zo ook een Cars and Coffee XL, die plaats vond op een prachtige zomerdag ergens in september. CineCars ging er eens kijken.

autoweek-2016-6

banner breed cc films-1

autoweek-2016-36Terwijl de naastgelegen ontsluitingsweg tijdelijk veranderd is in een dragstrip voor automobilisten met een te hoog testosterongehalte is een parkeerterrein in een industriegebied de plaats waar de mega Cars and Coffee plaats vindt. Volgens opgave zijn er zo’n 400 verschillende auto’s verzameld, we hebben ze niet geteld maar we geloven de schattingen direct. Een enorm gevarieerd aanbod van auto’s is tentoongesteld waarbij eigenaren graag tekst en uitleg geven over hun troetelkind. Die eigenaren zelf vormen al net zo’n bont gezelschap, zo is het bijvoorbeeld genieten van de besnorde eigenaar van de imitatie Bugatti die compleet met pilotenjas en dito muts luidruchtig aanwezig is. Jonge mannen, die zich normaal beperken tot getunede Honda’s maken kennis met bedaarde berijders van een Mercedes uit de jaren vijftig. Automobilisme verbroedert en de Cars and Coffee is daarvoor het ideale toneel.

autoweek-2016-37De bijeenkomst is niet puur en alleen een Cars and Coffee. Er is een heuse show opgebouwd: vlogger Werner Budding presenteert de onthulling van een concept auto van Opel die heel veel gelijkenissen vertoont met de bekende Opel GT. Aston Martin en McLaren laten nieuwe modellen zien en uit de aanwezigen worden drie best of show winnaars gekozen. De winnaar van de klasse Klassiek rijdt een heerlijk originele Ford Granada coupé met 2.3 liter motor. Hij vertelt het bekende verhaal van een auto die alleen op zon- en feestdagen bereden werd en na het overlijden van de eigenaar gestald werd totdat hij na jaren van rust verkocht kon worden.  Zelfs het vinyl dak ziet er nog fabrieksnieuw uit. Een waardige winnaar.

autoweek-2016-41Een aantal bedrijven maakt gebruik van dit evenement om hun waren nog eens extra aan te prijzen en daardoor zien we onder andere de nieuwe Tesla modellen. Eén van die modellen heeft vleugeldeuren, net zoals de 6.2 liter Mercedes SLS AMG die we zien staan. Eigenlijk hadden we nóg liever de originele Gullwing gezien. Je kunt niet alles hebben helaas. Niet nieuw maar wel te koop is die geweldige Adenauer Mercedes Benz uit 1960. Wie het geld er voor neer kan leggen rijdt in een echte 300D die slechts beperkt gefabriceerd is. Zo’n drieduizend verlieten de fabriek. Wie wil er nu niet in zo’n glijdend paleis met automaat en stuurbekrachtiging rijden?

autoweek-2016-17

autoweek-2016-16Tijdens de rondwandeling zien we allemaal voertuigen die ons autohart sneller doen slaan. Italiaanse supercars zijn ruim vertegenwoordigd maar ook Amerikaanse V8-en staan te pronken in de zon. Sommige auto’s zijn super zeldzaam, sommige auto’s waren in hun tijd zo ontzettend algemeen dat je nooit zou denken dat ze ooit bijzonder zouden worden. Zo staat er een Renault 9, in zijn tijd een supersaaie burgermansauto en nu toch weer gewaardeerd als survivor. Mini’s blijven altijd vertederen en een TVR is nog steeds een auto om twee keer rond omheen te lopen. Er is geen bandje voor muziek maar het gebulder van een zescilinder of een Japanse turbomotor is ook ruim voldoende.

Na een paar uur en een laatste bak koffie is het mooi geweest. Men kan terugkijken op een geslaagd evenement en ook wij hebben er van genoten.  Dat de hele Cars and Coffee niet zo spontaan was als de Amerikaanse originelen nemen we dan maar even op de koop toe. Dat komt dan een volgende keer wel.

[flickr_set id="72157672727760512"]