IMG_2973flag_cinecars_englishGoodwood in het Engelse West Sussex is een plek waar je minstens eens in je leven geweest moet zijn, het is heilige grond voor wie benzine in de aderen heeft. Goodwood is het meest bekend van evenementen als het Festival of Speed en de Goodwood Revival, maar deze keer kiezen we voor de Goodwood Breakfast Club.

IMG_3122Vijf zondagochtenden in het jaar, op de eerste van de maand, is het circuit de plaats waar auto minnend Engeland een ontbijtje haalt. Het gaat daarbij niet alleen om eieren, spek en witte bonen, maar is er voor oog en oor ook voldoende te genieten. Elke zondag heeft een thema en dit keer is dat ‘Full Throttle – The endless pursuit of power’. De mensen van Goodwood noemen het een voorproefje op het Festival of Speed, met een hele reeks supercars ‘on display’. De meeting is ook niet meer dan wat de naam al aangeeft; een bijeenkomst van auto’s en liefhebbers. Er wordt niet geracet of  gereden, eigenlijk lijkt het erg op Cars and Coffee, Cars and Breakfast in dit geval dus. Rondlopen, kijken, een praatje maken met de eigenaars, bandjes trappen en onder de motorkap kijken.

IMG_2950Ontbijten doe je vroeg en als bezoeker moet je nog vroeger opstaan om aan te schuiven. Een rit van vijftien minuten vanaf de camping brengt ons naar het parkeerterrein van Goodwood. In eerste instantie denk je dat het evenement daar al bezig is, want het staat werkelijk bomvol exotische auto’s. De Brit houdt sowieso wel van zijn auto, op de weg zie je meer dan regelmatig interessante wagens voorbij schieten. Vanwege die liefde voor auto’s en het prachtige weer is het dan ook behoorlijk druk. Ondanks het vroege tijdstip van zeven uur is er een enorme stroom voertuigen, auto’s en motoren, richting het circuit.

IMG_3136Eenmaal op het circuit aangekomen valt je mond open van verbazing. De ene supercar na de andere staat opgesteld op het rechte eind en in de paddocks. De organisatie is er in geslaagd een ontzettend interessant aanbod van auto’s neer te zetten. Er is wat ouds en er is ook veel moderns. Wij zijn vooral liefhebbers van de klassieke automobiel, maar de neus wordt echt niet opgehaald voor een geweldige McLaren, de nieuwste die de fabriek te bieden heeft. Er is echt vanalles te zien: Zonda, Lamborghini, Ferrari, Lotus, Jaguar, Aston Martin, TVR, Noble… noem maar op. Klapstuk is wel de Bugatti uit de 21ste eeuw.

IMG_2976Er is gelukkig ook veel klassiek werk te bewonderen. Twee auto’s naast die moderne Bugatti staat er eentje uit de vorige eeuw. We zien hoe de eigenaar hem opstart: eerst met een handpompje druk opbouwen in de brandstofleiding, voorontsteking instellen en met de slinger de boel op gang brengen. Geweldig! Een Jaguar XJ220 hebben wij nog nooit van dichtbij gezien en een Ford GT40 (een echte, géén replica) loop je ook niet schouderophalend voorbij. We lopen wel drie rondjes om die Lamborghini Silhouette waarvan er in de jaren zeventig slechts 54 gemaakt zijn. De aanblik van al dat moois plus het motorgeluid van een enkeling die het toch niet kan laten om zijn motor eventjes te laten brullen, is genoeg om je hart volledig op te halen.

IMG_3087Het meest geweldige van dit evenement is wel dat het geheel gratis toegankelijk is. Iedere deelnemer zet gewoon voor de show en voor de gezelligheid zijn auto neer en Goodwood biedt gelegenheid. Vaak zie je op dit soort evenementen ook veel, soms zelfs hinderlijk aanwezige commerciële activiteiten, maar daar is hier geen sprake van. Alles gaat in een zeer gemoedelijke sfeer en voordat je het weet klinkt het eindsignaal. Dat je dan al bijna vier uur op het terrein aanwezig bent geweest, heb je totaal niet in de gaten.

wordt cinecars reporter

Verslag en Foto’s Martin Philippo
Eindredactie: Marc Zaan