1797013_709716962414482_1643441402_o… Een hele snelle brievenbusWanneer we het over een sportief merk hebben, dan kunnen we zeker niet om Alfa Romeo heen. Technisch zeer vernuftig en dan ook nog eens in een heel mooi jasje! Alfisti raken besmet met het Alfavirus en komen hier eigenlijk niet meer vanaf. In de zeer rijke Alfa Romeo historie heeft het Milanese merk veel mooie, snelle en bijzonder auto’s geproduceerd.

Sportiviteit heeft vanaf de eerste modellen in het DNA van het merk gezeten. In 1963 werd de Giulia Sprint GT geïntroduceerd. Een achterwiel aangedreven auto met een potente 1600 motor met dubbele carburateurs, rondom schijfremmen en gebalanceerd onderstel verwerkt in een bijzonder stijlvolle en sierlijke carrosserie. … Een hele snelle brievenbusDe carrosserieontwerper was Giorgetto Giugiaro die toen werkzaam was bij Bertone. De eerste Giulia Sprint GT en zijn later opvolgers worden door liefhebbers ook wel de Alfa Bertone genoemd.

Een krachtig, maar tegelijkertijd ook bijzonder sierlijk ontwerp. De eerste serie auto’s hadden een opening tussen front en motorkap. Dit ontwerpdetail heeft er voor gezorgd dat deze eerste series ook wel “brievenbusjes” worden genoemd.

… Een hele snelle brievenbus

… Een hele snelle brievenbusErwin is dol op brievenbusjes en de sportieve eigenschappen van deze Alfa’s. Als liefhebber heeft hij vele Alfa Romeo’s uit de 105-serie gehad, gereden en van genoten en ook velen weer van de hand gedaan. Binnen deze wisselende collectie van Erwin heeft de “Pino Verde” GT Junior een hele andere positie. Een echte blijver! De auto is inmiddels verre van origineel en volledig naar wensen en eisen van Erwin aangepast. De auto is optisch en technisch gemodificeerd. Bij de uitvoerige restauratie en modificaties is de originele Giulia Sprint GTA het uitgangspunt geweest. But slightly different!

1965445_709717105747801_1524969348_oDe GTA is de sportieve telg uit de Bertone reeks van Alfa Romeo. Voorzien van aluminium carrosseriedelen, lichtgewicht onderdelen en een krachtige motor met bovenliggende nokkenassen met Twinspark ontsteking, heeft de GTA enorm bijgedragen aan de autosportsuccessen van het merk. Voor races werden de auto’s o.a. nog verder gemodificeerd, lichter gemaakt bij Autodelta, de autosportafdeling van Alfa Romeo. Vanaf zijn moment van introductie in 1965 is de GTA een succes en vandaag de dag een kostbare auto. De GTA is nu een rijke bron van inspiratie voor veel Alfa Romeo liefhebbers die hun Bertone een beetje “GTA –DNA” willen geven. Hierdoor zien we veel Bertone’s welke optisch en technisch worden aangepakt en volledig in GTA stijl worden opgebouwd.

… Een hele snelle brievenbus

1890352_709717422414436_1347424564_oDe originele techniek van deze GT Junior voldeed niet aan de wensen van Erwin. Het moest net iets sneller, iets scherper sturen en te gebruiken zijn op openbare weg en circuit. Dit is allemaal buitengewoon goed gelukt, met uitzondering van het “net” iets sneller. Hier kunnen we met gerust hart spreken over “echt veel” sneller. Zijn wens om modernere techniek in een “oude” auto te verwerken is dan ook gerealiseerd en bijzonder goed geslaagd. Met zijn kennis, kunde en connecties is een bijzonder snelle, wendbare en messcherp sturende Alfa gebouwd. Helemaal aangepast en met de bijzonder fraaie “GTA” look.

1912046_716664081719770_1472348013_oIn de historie van Alfa Romeo zijn de “standaard” modellen altijd uitgangspunt geweest voor bedrijven als Autodelta om de auto’s onder andere lichter en sneller te maken. Nooit onverdienstelijk en altijd voortbordurend op de eerder behaalde successen. Erwin heeft dit met zijn auto nu ook weer gedaan. Hij heeft hierbij het originele “karakter” van de auto gerespecteerd en alleen veel verder geëvolueerd! Hierdoor heeft hij een moderne GTA gecreëerd. Bloedsnel en oogverblindend mooi!

Dennis Rietveld