Zandvoort, Nederlands grootste speeltuin voor jongens en meisjes en hun gemotoriseerde skelters, is dit weekend het decor voor de Zandvoort Historic Trophy.

Het weer is grijs en de baan soms nat, maar dat mag de pret niet drukken. Ook dit weekend zijn het vrij rijden en de door de HARC en 402 georganiseerde wedstrijden weer een groot feest voor jong en oud.  Voor de bezitter van een klassieker of youngtimer is het plezierig om lekker met je auto het middenterrein op te kunnen en gelijk je oude bak tussen de andere oldtimers te kunnen zetten. Het betekent dat meteen na het uitstappen de eerste gesprekken over onze trouwe vierwielers al beginnen. De witte Fiat X1/9 naast me blijkt een CineCars-Diva, meteen daarnaast staat een echtpaar met een Lancia Aurelia, die zelfs met twee gefilmde auto’s te vinden zijn op de CineCars-website. De Aurelia is al 45 jaar in hun bezit en werd ooit gekocht van studenten die de auto behoorlijk hadden afgeragd. Even verderop nog een Diva, de oranje Volkswagen Passat van Nico Hobma. Kortom het is bijna een soort thuiskomen hier op Zandvoort.

We belanden bij een DKW 1000 in een vierdeurs uitvoering die ik nog niet veel heb gezien. De meeste die ik tegen kom hebben slechts twee portieren. Dit exemplaar is een origineel in Nederland geleverde auto, die al weer geruime tijd in handen is van de huidige eigenaar. Ik zie dat de ontsteking van de tweetakt beschreven is met kleurnamen, een aanpassing van de huidige eigenaar, nadat hij een keer drie uur bezig geweest is alles bij elkaar te zoeken. Het is een auto om vrolijk van te worden, problemen zijn er eigenlijk nooit, alleen afdalen in de bergen is lastig. Omdat de motorsmering in de brandstof zit, wordt bij afremmen op de motor, waarbij je geen gas geeft, de motor niet gesmeerd. Om problemen te voorkomen wordt er niet op de motor geremd, maar zo nu en dan gas gegeven voor de nodige smering.

Morgan Nederland maakt gebruik van de gelegenheid om na 50 jaar afscheid te nemen van de Plus 8. De Morgan Club is met diverse modellen aanwezig. De bezoekers kunnen zich er aan vergapen en de clubleden rijden zo nu en dan een rondje over het circuit. Importeur Louwman Exclusive heeft speciaal voor dit evenement productie nummer 2 van de Plus 8 naar Nederland gehaald. De Engelse autofabrikant zegt dat het definitief stopt met de productie van de Plus 8. De laatste vijftig exemplaren zullen allemaal in een speciaal jasje worden gestoken. Morgan noemt de afscheidseditie 50th Anniversary Edition, want het naderende productie-einde valt samen met de vijftigste verjaardag van de Plus 8. Toch is de Plus 8 geen vijftig jaar onafgebroken in productie geweest, de Engelsen staakten de productie van de tweezits roadster al eerder in 2004, toen de bekende en betrouwbare V8 van Rover uit productie werd genomen. In 2012 keerde het model terug in het Morgan modellengamma, nu met een achtcilinder van BMW.

Natuurlijk wordt er ook geracet, bijvoorbeeld de State of Art NK GT’s & Touring Cars race. Waarbij dikke Amerikanen, Ford Cortina’s, Lotussen, Mini’s, Porsches en Jaguars het tegen elkaar opnemen. Ik bekijk de races met mijn jongste zoon en die vindt het maar niks, dat die Amerikanen de Jaguars inhalen. Dat hoort niet! Gelijk heeft hij, het voelt een beetje als Trumpiaanse lompheid en gebrek aan fatsoen tegenover de adelijke Britse Jaguars. Het brengt wel spektakel en daar is een groot deel van het publiek hier in Zandvoort natuurlijk wel voor gekomen.
Robbert Moree

[flickr_set id="72157696182527254"]

BewarenBewaren