17530445316_15364f40cb_k

Driving the SnakeAmanda Wubbe is jong en een beetje wild. Net als haar Ford Shelby Mustang GT350. Van Ponycar tot vals serpent met één druk op het gaspedaal.

Carroll Shelby heeft de laatste vijftig jaar veel invloed gehad op de autosport en het ontwerp van snelle bolides. Begonnen als amateur wordt hij in de jaren vijftig en zestig al snel coureur voor teams van Aston Martin en Maserati. Na zijn carrière als coureur begint hij een raceschool en de Shelby-American Company. In dit bedrijf ontwerpt en bouwt hij met een chassis van AC cars en motoren van Ford de bekende AC Cobra’s. Uiteindelijk wordt Carroll Shelby het boegbeeld van de Amerikaanse auto-industrie wanneer het om snelheid en prestaties gaat. Klinkende overwinningen en vooral het op het circuit verslaan van Enzo Ferrari maken hem ook buiten Amerika voor velen een icoon.

Driving the Snake

17556743751_4b6e59eb25_kAls zoon van een postbode uit Texas, bezoekt Carroll Shelby de middelbare school in Dallas. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dient hij als vlieginstructeur en testpiloot. Eenmaal terug thuis in Texas maakt hij een start als ondernemer met kiepwagens, een kippenboerderij en een sportwagen dealerschap. Wanneer op een dag al zijn kippen sterven aan de Limberneckziekte, verplaatst Shelby zijn carrière definitief naar de automobielsector. Carroll Shelby’s kleurrijke persoonlijkheid en eenvoudige afkomst maken hem in Amerika tot een absoluut succesverhaal. Op een dag werkt hij tot zo laat, dat hij geen tijd meer heeft zich voor de race om te kleden. De blauwe boerenoverall wordt zijn handelsmerk als coureur, zelfs wanneer hij in 1959 samen met Roy Salvadori zijn Aston Martin DBR1 naar de overwinning in Le Mans stuurt.

Driving the Snake

shelby advert

17369309370_9d09737cfa_k

In 1965 wordt de Shelby Mustang geboren, een Ford Mustang met de typisch Shelby upgrade. Niet enkel wat stickers en badges, maar een heel palet aan aanpassingen en verbeteringen. De productie loopt slechts 5 jaar; van 1965 tot 1968 bij Shelby Automobiles en in 1969 en 1970 bij Ford in Dearborn.  In 2003 gaat Carroll Shelby weer samenwerken met Ford. Hij is technisch adviseur bij de ontwikkeling van de nieuwe Ford GT. In 2005 houdt hij zich bezig met een nieuwe versie van de Shelby GT, wederom op basis van een Ford Mustang. In 2012 overlijdt hij op 89-jarige leeftijd. Een gat achterlatend dat niemand op kan vullen.

16936504063_6ffde0562b_k

Als dochter van een autohandelaar groeit Amanda Wubbe op tussen auto’s van diverse pluimage. Het duurt niet lang voor ze er achter komt dat de Ford Shelby Mustang 350 GT echt haar match is. De Shelby staat ergens voor, de GT 350 past bij Amanda als het Amerika van de jaren 60. Een lifestyle waarin een auto een groot deel van de vrijheid belichaamt. De Shelby van Amanda is authentiek, geen replica of zwaar gepimpte bak. Het is opvallend en op zijn minst bijzonder dat deze Grabber Blue Shelby 46 jaar nadat hij de fabriekspoort in Dearborn verliet nog steeds de sporen krijgt op de manier waarvoor hij in 1969 werd gemaakt.
Marc GF Zaan

banner naar artikelNog meer over deze Shelby lezen? Check Amanda’s eigen verhaal op ‘jouw auto op cinecars.