10333324_749839668402211_4384173745653779898_oDe kracht van een leeuw...Al langer dan het automerk bestaat siert de welbekende leeuw de producten van Peugeot. Op de gereedschappen die Peugeot in de 19e eeuw produceerde werd de leeuw gebruikt als handelsmerk. Emile Peugeot gaf destijds een duidelijke opdracht aan een Franse graveur en edelsmid, om aan de Peugeot producten een herkenbare identiteit te geven.

Dat is duidelijk gelukt, later sierde ook dezelfde krachtige kat de producten van de autofabrikant Peugeot. Het handelsmerk is inmiddels onlosmakelijk met de Peugeot auto’s verbonden en met dit logo een duidelijk Peugeot product. 

De kracht van een leeuw...

De kracht van een leeuw...Edward is een echte liefhebber van Peugeot. Net als veel andere liefhebbers koestert hij dierbare herinneringen aan zijn jeugd. Toen hij op de jaarlijkse vakanties naar Frankrijk de oudere auto’s zag rijden en als wrakken in de tuinen zag staan begon zijn wens om ooit zo’n auto te bezitten. Van het één komt het ander en niet veel later was er een klassieke Peugeot in familiebezit. Deze werd gerestaureerd en gedurende dit proces leerde men de weg in de “wereld” kennen.  

banner breed cc films-1

De kracht van een leeuw...

De kracht van een leeuw...De Peugeot 403 van Edward is niet snel. Lekker op het gemak toeren en tot rust komen tijdens ontspannen ritjes door de omgeving of naar Frankrijk. Op deze manier heeft Edward de plus- en de minpunten van de 403 echt leren kennen. Een harde klap van een frontale botsing hebben een diepe impact gemaakt op Edward en familieleden. Op zulke momenten word je geconfronteerd met kreukelzones die vandaag de dag als onacceptabel worden beschouwd. Toen was dat zo, maar we rijden vandaag de dag nog wel met onze klassiekers uit deze tijd. Een vlotte, maar zeer passieve rijstijl zijn het resultaat van deze nare ervaring voor Edward. Een wijze les voor iedere klassiekerliefhebber die vandaag de dag onderweg is met een stukje rijdend cultureel erfgoed van welke aard dan ook.  

1614192_750224381697073_5640974916184861750_oDe passie voor Peugeot was met dit ongeluk niet weggevaagd en inmiddels is Edward weer voorzien van een keurige 403. Optisch “dans sons jus” en voor de rest helemaal nagelopen door deze Peugeotkenner. Inmiddels is hij al weer even “onderweg” met deze op het oog eenvoudig ogende klassieker. Een nadere en nauwkeurige blik op het lijnenspel en de details van deze Franse sedan, openbaren een hoop verborgen schoonheden. De door Pininfarina ontworpen koets is zeker niet zo simpel en eenvoudig als een eerste blik doet vermoeden. Met deze auto heeft Edward inmiddels al weer wat memorabele ritten gemaakt. 

De kracht van een leeuw...

De kracht van een leeuw...De 403 is destijds uiteraard in allerlei soorten en maten geleverd. Een succesvol product van de Franse autofabrikant, Sedan, Commerciale, Familiale en wellicht de bekendste variant de 403 Cabriolet. In de serie “Colombo” zeer beroemd geworden en de tweede hoofdrolspeler in de afleveringen. Een schuifdak was overigens een standaard optie op alle dichte 403 modellen, met uitzondering van de “Berline Luxe”. Deze budgettair vriendelijke variant is destijds om onbegrijpelijke reden Luxe genoemd, terwijl deze feitelijke werd uitgekleed van extra opties, werd er gebruik gemaakt van goedkopere materialen en onderdelen en dus ook geen standaard schuifdak had. Hoe karakteristiek kan een merk zijn?!

10259102_750224125030432_3721742623952671215_oDe passie voor Peugeot leeft bij Edward, hij weet de klassieke leeuwen van Peugeot behoorlijk te temmen. Jarenlange ervaring met deze auto’s en een diepgewortelde passie maken hem tot een echte liefhebber. Kijk en geniet mee, maar hou in uw achterhoofd: “Let op en wees voorzichtig met uw klassieker!”
Dennis Rietveld