Chitty Chitty Bang Bang, de DeLorean-tijdmachine en bijna elke James Bond-auto ooit gemaakt. We kennen allemaal wel een paar ongewone, vreemde en futuristische auto’s uit films, soms uitgerust met onrealistische gadgets. Je denkt misschien dat deze auto’s alleen bestaan in films, maar dat is niet het geval! In het echte leven is er een heel aantal vreemde en ook prachtige auto’s gemaakt. Onze veilingmeesters voor oldtimers hebben een aantal van de raarste auto’s die ooit gemaakt zijn, voor je op een rij gezet. Je moet ze zien om het te geloven, dus lees snel verder!

10. Ferrari 512S Modulo

We beginnen deze onwaarschijnlijke lijst met een auto die ontworpen is om zo snel mogelijk te kunnen rijden. Daarom kreeg hij een ongebruikelijk design. De Ferrari 512S Modulo is minder dan een meter hoog, om zo aerodynamisch mogelijk te zijn. En dat werkt… deze raceauto kan een topsnelheid van 350 kilometer per uur bereiken. Hoewel hij gebouwd is in de jaren 70, ziet hij er ook vandaag nog futuristisch uit. Helaas ging hij nooit in productie; Ferrari liet het bij 1 exemplaar.

9. ISO Isetta

De volgende is de ISO Isetta. Een schattige, kleine Italiaans auto met een grote deur die aan de voorkant van de auto zit. Omdat er na de Tweede Wereldoorlog gebrek aan materialen heerste, waren kleine voertuigen in die tijd populair. Hij werd beroemd toen BMW een licentie kreeg om de Isetta te bouwen. Het was de eerste auto die een brandstofverbruik haalde van 3 liter op 100 kilometer. De driewieler is erg efficiënt, maar niet erg snel. Tijdens de productie, die liep van 1953 tot 1961, rolden er meer dan 160.000 Isetta’s van de band.

8. Stout Scarab

Deze auto lijkt een beetje op de Isetta, maar is langer en heeft 4 wielen. Geloof het of niet, hij wordt gezien als het eerste minibusje ter wereld. Het is geen grote auto, maar ondanks dat zit er een V8-motor van Ford achterin. Hij werd ontworpen in de vroege jaren 1930 en kostte vier keer meer dan een luxe Chrysler Imperial uit dezelfde tijd. Helaas waren weinig mensen bereid dat te betalen voor deze innovatie. Er werden slechts 9 van deze minibusjes gebouwd, waarvan er nu nog 5 bestaan.

7. Nissan S-Cargo

De naam is een grap en staat zowel voor ‘kleine vracht’ als ‘escargot’, het woord voor ‘slak’ in het Frans. Het is dan ook niet verrassend dat deze Nissan lijkt op een slak. Het is een kleine, commerciële bestelwagen die geproduceerd werd tussen 1989 en 1991. Het ontwerp was geïnspireerd op de Citroën 2CV Fourgonnette. In de twee jaren dat het model in productie was, maakte Nissan 8.000 S-Cargo’s, maar alleen voor de Japanse markt.

6. Messerschmitt KR200

Deze Messerschmitt wordt in Duitsland ‘kabinenroller’ (cabinescooter) genoemd. Het is een driewieler voor 2 personen. De bestuurder zit voorin en de passagier achterin. Dit model werd geproduceerd tussen 1955 en 1964 en er werden er 40.000 van verkocht. Deze Messerschmitt heeft een snelheidsrecord op zijn naam staan: hij bereikte een topsnelheid van 103 kilometer per uur, sneller dan elke andere driewieler ooit presteerde. De auto werd ontworpen door Fritz Fend. Hij was vliegtuigingenieur, wat terug te zien is in het ontwerp.

5. Peel P50

Om nog maar eens een driewieler te noemen, de nummer 5 op onze lijst is voor de Peel P50. Het is de kleinste auto ter wereld en hij weegt maar 59 kilo. Hoewel het niet aan te raden is, kan er een topsnelheid van 61 kilometer per uur mee gehaald worden. Om gewicht uit te sparen, heeft de auto geen achteruitversnelling. Maar dat is geen probleem. Je kunt hem met een speciale handgreep eenvoudig optillen en omdraaien. Het is zelfs mogelijk om hem in je kantoor of op je bureau parkeren, als je zou willen. Van deze micro-auto werden er slechts 47 gemaakt.

4. Amphicar Model 770

We gaan verder met een auto met 4 wielen en 2 (scheeps)schroeven. Wat? Schroeven? Inderdaad! Deze auto kan zich zowel op de weg als in het water voortbewegen. Hij is waterdicht, voert een vlag en heeft navigatielichten. Hij doet het goed in water, maar is erg duur om te maken. Daarom werden er in 7 jaar tijd slechts 3.878 Amphicars gemaakt in 7 jaar tijd.

3 Bond Bug

Je denkt misschien dat deze Bond Bug een speciaal voertuig is dat gebruikt werd door 007, maar dat is niet zo. Deze mini-auto werd gemaakt door Reliant, een bedrijf dat bekend is om zijn driewielers. Hij werd geproduceerd als “fun car” en vaak gebruikt door motorrijders en jongeren, omdat er geen rijbewijs voor nodig is.

2. Davis Divan

Een ander uitzonderlijk voertuig is de Davis Divan. Opnieuw een driewieler met een zeer rond design. Na 2 prototypes, besloot de eigenaar van het bedrijf een zeer agressieve reclamecampagne voor de auto te beginnen in de Verenigde Staten. Hij zamelde meer dan 1 miljoen euro in bij 350 dealers om het project te financieren, maar het kwam nooit tot massaproductie. Davis betaalde zijn werknemers niet en kon de auto’s niet aan de dealers leveren. Beide partijen sleepten Davis daarom voor de rechter. Er werden slechts 13 Davis Divans gemaakt, waarvan er nog 12 bestaan.

1. General Motors Firebird I, II, III, IV

Een paar andere vreemde, maar ook prachtige auto’s werden gebouwd door General Motors, om te laten zien wat ze konden op het gebied van techniek en design: de Firebirds. General Motors liet zich inspireren door de luchtvaart. De ontwerpen hebben dan ook veel gemeen met straaljagers. De auto’s werden aangedreven door dezelfde grote gasturbinemotoren die gebruikt werden bij straaljagers. Als gevolg van de enorme kracht waren ze erg instabiel, dus het was moeilijk om ze te testen.

Sommige van deze auto’s zijn zo zeldzaam dat ze bijna nooit te koop zijn of op veilingen verschijnen. Maar wat zou het geweldig zijn als er een in je garage stond. Gelukkig hebben we genoeg andere bijzondere auto’s en automobilia op onze wekelijkse oldtimerveilingen. Als je een oldtimer wilt verkopen op onze veiling, kan dat ook. Je kunt je eenvoudig en gratis registeren als verkoper en jouw oldtimer of andere bijzonder objecten direct aanbieden op de veiling.