De Jaguars, beroemd en berucht op de vele circuits in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Uit de tijden van ‘winning on Sunday is selling on Monday.’

Er werden op die manier veel Jaguars verkocht, getuige het feit dat ze nu nog steeds ruim voorhanden zijn. En erg gewild en populair. Wat is de link met boeken zult u zich misschien afvragen, nou die populariteit is ook terug te vinden in het aanbod in Jaguar-boeken. Bij toeval stuitte ik op enkele oude Jaguar boeken. Het mooiste aan deze oudere uitgaves zijn toch wel de foto’s. Veel illustraties verdwijnen in herziene uitgaves.

Jaguar, Geschichte-Technik-Sport geeft u een mooi overzicht van de XK periode, de C- en D-types met hun vele Le Mans overwinningen, de fascinerende E-type uit de jaren 60 en 70 en de ultieme GT, de XJ-S. Het bijzondere aan dit boek zijn de vele technische tekeningen en opengewerkte modellen. Helaas komen we dit niet vaak meer tegen. Wordt de E-type nog zeer uitgebreid besproken, komt de XJ-S er bijzonder bekaaid af. Het lijkt erop alsof de schrijver niets met dit model heeft, of er weinig over wilde schrijven. Voor de liefhebber van de XK-generatie en E-types geeft dit boek veel informatie over de historie van die modellen. In de diverse herziene uitgaves en andere overzichtsboeken uit de jaren 90 en 00 sneuvelden veel van de oude zwart-wit foto’s en technische tekeningen.
Jaguar, Geschichte-Technik-Sport. Duitstalig, 442 pagina’s, Bernard Viart en Michel Cognet, 1984, Motorbuch Verlag.

Een hele leuke vondst is een groot Jaguar verzamel boek in English Racing Green, uitgebracht in 2000 en nog geheel nieuw in de verpakking met de introductie prijs er nog op! Graag zouden we de inhoud met u willen delen in de vorm van foto’s en een boekbespreking, maar dan moeten we de folie van dit pareltje verscheuren. Een groot dilemma. Het plastic blijft erom en we zien graag de verbaasde blik van u als klant. Een boek dat na 17 jaar nog geheel nieuw in de verpakking zit met de prijs in DM er nog op. Leuk voor een veiling, of misschien nog eens 25 jaar laten liggen?Jaguar die Komplette Chronik von 1922 bis Heute. Duitstalig, 460 pagina’s, Heiner Stertkamp, 2000, Heel.

Ook de doe het zelver zijn we niet vergeten. Was er altijd relatief weinig op de markt met betrekking tot het restaureren van een oude XK, onlangs is een prachtig gedetailleerd boek over de volledige restauratie van een XK 120 uitgebracht. Jaguar XK DIY Restoration & Maintenance. Aan de hand van een volledige restauratie van een XK 120 is een goed gedetailleerd beschreven en in kleur uitgegeven boek ontstaan. Liefst 34 hoofdstukken en als klap op de vuurpijl een kostenoverzicht in de appendix om een goede indruk te geven waar de restaurateur voor staat.
Jaguar XK DIY Restoration & Maintenance. Engelstalig, harde kaft, 304 pagina’s, geheel in kleur,  Bob Exelby, mei 2016, Porter Press International.


Gewoon lekker lezen over de historie van de Jags MkI & MkII kan ook in Jaguar Mks 1 and 2, S-Type and 420. In 1955 presenteerde Jaguar de Mk1, niet zomaar een ordinary saloon car, maar eentje met het typische Jaguar DNA. Eerst met een 2.4 liter kwam er al snel een 3.4 liter motor beschikbaar in deze sportieve sedan. Vrij snel na de introductie was de Jaguar op de diverse circuits te zien tijdens de saloon car races. De Mk1 ging over in de Mk2, die zowaar nog populairder waren, getuige de inzet als politieauto en recenter in de populaire tv-reeks Inspector Morse. Verder in dit boek aandacht voor de verdere ontwikkeling naar de 240 and 340, Daimler V8 en de ontwikkeling van de S-type.
Jaguar Mks 1 and 2, S-Type and 420. Engelstalig, harde kaft, 176 pagina’s, kleur en zwart-wit, James Taylor, 2016, Crowood.

Frank de Veer,
Frenky Autodokumentatie.
www.autodokumentatie.nl

[flickr_set id="72157678883349334"]