4Het is weliswaar niet het einde van de wereld maar vandaag is toch echt het einde van dit evenement. Elke dag was een dag om niet gauw te vergeten. Vandaag is het maandag 2 juli als we om 08:15 de auto uit de parkeergarage onder het hotel rijden. Eenmaal boven wordt er langs de kant van de weg opgesteld en volgt even later het startsein voor een gezamenlijke rit naar het Mirafiori Motor Village.

De rit er naartoe verloopt vlekkeloos,. Zodoende staan de auto’s keurig op de parkeerplaats en lijkt de organisatie gerustgesteld te zijn. Voor de aanwezigen betekend dat zoveel als dat Giorgio, de president van de club, niet op zijn fluitje blaast. Degene die interesse heeft om op de testbaan van Mirafiori te rijden hebben vooraf een document in moeten vullen om te bevestigen dat men op eigen risico het terrein betreedt. We worden keurig naar de ingang van het terrein geloodst. Een bewaker roept ons bij een openstaand hek toe dat we geen foto’s mogen maken zodra we over het terrein naar de testbaan rijden. Eenmaal op de testbaan is het nemen van foto’s toegestaan.

14Op de testbaan zijn net als op Lingotto twee kombochten aanwezig. In groepen van zo’n 14 Coupé’s wordt er een pace-car over de testbaan gevolgd. Iedereen houdt zich keurig aan de regels maar het blijkt wel verleidelijk om af en toe een gaatje te laten vallen om vervolgens volgas uit te accelereren. Zodra we allemaal de ronde’s hebben afgelegd gaan we het Mirafiori Motorvillage gebouw waar in een grote zaal de aanwezigen worden toegesproken door het bestuur van de Piemonte club.

Na een klein half uur is het weer de auto in om even verderop bij een restaurant te lunchen. Deze lunch zal het einde van het programma zijn. Er is een hechte band van mensen ontstaan die toevallig eenzelfde passie delen: de Coupé Fiat. Het zijn de Italianen die luidkeels de tafels afgaan en samen het glas heffen op een geweldige tijd die we gedurende deze vier dagen beleefd hebben. Daarbij wordt de volgende tekst gebruikt:

3Aisa aisa aisa (omhoog),
Acala acala acala (omlaag),
Accosta accosta accosta (toast)
Alla salute nostra (op onze gezondheid)

En zo is het: op onze gezondheid zodat we mogelijk over 10 jaar weer bij elkaar kunnen komen om het 30-jarig jubileum te vieren.

Pieter Molenaar